Jak rozporovat výchozí RZ novostavby vyhotovenou bez předložení PD?
František Bernard:
U několika takovýchto případů (nezúčastněný na RZ) jsem svým kamarádům dělal technickou pomoc. Jelikož již zaplatili a domy měli zkolaudované, nic nezmohli. Takže případy vzdali a zapomněli. Možná soud, ale oni zruší firmu a ustaví jinou. Důvěřuj a prověřuj.
sebastian:
Šlo o nástavbu stávajícího činžovního domu v Praze, vzniklo 8 nových bytů, které investor (městská část) rozprodal. Stavební dozor byl přítomen, je to zaměstnanec úřadu městské části a dle jeho slov on elektroinstala ci nerozumí (topenařině také ne, MaR také ne a vodoinstalaci také ne). Byty byly předávány jednotlivým novým vlastníkům, z nichž jsem pouze já požadoval PD a ostatní náležitosti. Ostatní majitelé chtěli hlavně bydlet, většinou už měli podanou výpověď ze stávajících bytů a samozřejmě všichni zaplatili kupní cenu. Už při předávání bytu se mi stav nelíbil, ale odbyli mě tím, že je to takto podle projektu. PD mi nepředali s tím, že ji předají až nově vzniklému SVJ. Vznik SVJ a zápis do rejstříku se táhnul přes 1/2 roku. Nyní tedy mám tu PD a revizi a jak se zdá, jediná cesta je ten TIČR. Nechci přitom nikoho zkoupat, ale prostě bych rád dostal to na co mám nárok. Zkusím tedy reklamovat provedení elektroinstala ce v rozporu s PD. Třeba vytáhnou z klobouku nějaké zápisy a změny PD. Ono se jim do předávání jakékoliv dokumentace moc nechce, asi vědí proč. Jinak každá reklamace zde je obtížná, například nyní reklamuji parozábranu. Stavební firmy obecně (nejen v tomto případě) hrají reklamace do ztracena - udělají jakási opatření (pod zkapávající kondenzát položí igelitový pytel, aby nenavlhla tepelná izolace), nicméně nepřipouštějí, že by někde byla chyba (zde záměna folií a nedokonalé utěsnění parozábrany) a čekají na konec záruky.
Můžete mi prosím konkrétně odcitovat podle čeho musí mít revizní technik při provádění revizní zprávy tu PD? Kde to najdu, v jaké ČSN?
Oldřich Morávek:
Na vašem místě bych moc neváhal.
Skutečně vám utíká čas do skončení záruční lhůty.
Jako investor (tedy ten, kdo skutečně platí) máte nárok na veškerou dokumentaci.
Pokud tedy firma nebude reagovat na reklamaci (nejlépe ihned), tak dalším krokem je OIP (ne TIČR - ten nemá právo postihu) a dále soud.
Jinak co se týče požadavku na PD viz ČSN 33 1500 čl. 4
Juraj Rojko:
Viz obrázek. Sice se toto týkalo hromosvodu, ale v případě elektroinstala ce by to mělo být to samé a snad vám to dodá odvahu věc řešit. A ano, jak píše pan Morávek, řešte to i přes OIP.
Jan Hájek:
Dokumentaci musíte mít jako vlastník bytové jednotky viz Stav. Zák. 183/2006 Sb.
SVJ není žádný nadmajitel, je to pouze právnická osoba zastupující vůči vnějšku vlastníky, pokud se nezastupují zrovna jako jednotlivci.
Tady je kdyžtak přednáška s výňatky ze SZ a Vyhlášek s touto tématikou:
http://www.kniska.eu/centrum/sborniky-ze-skoleni-honzy-a-dalibora/generali2/view
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana