Jak rozporovat výchozí RZ novostavby vyhotovenou bez předložení PD?

(1/5) > >>

Sebastian:
Jako předseda výboru SVJ přebírám k nově postavenému bytovému domu dokumentaci.
V PD elektroinstala ce máme v RB řešeno jištění většiny okruhů (v souladu s ČSN třeba mimo lednici) kombinovanými chráničo-jističi, celkem 8 kusů.
Ve skutečnosti je celá RB osazena jedním 4P chráničem 30mA.
Hledal jsem ve výchozích revizích, jak na tuto svévolnou změnu (ošizení) projektu reagoval revizní technik.

Nalezl jsem poznámku - cituji
"Technická a výkresová dokumentace nebyla k revizi předložena".

Nemohu uvěřit!
Vím, že je vše špatně - nedodržená PD, neodsouhlasené a nezakreslené změny, horší ale levnější řešení zhotovitelem stavby a nakonec ta revize.
Nicméně bych potřeboval poradit, čím mohu argumentovat, jak se dovolat nápravy?
Často se tu odkazuje potřebnost oslovit projektanta a nechat si zpracovat PD.
Zde byla zhotovena, podle mě solidně.
Ale elektrofirma to ošulila a RT to pokryl.
Co si počneme při následující periodické revizi?
Bojím se, že budeme ze svých peněz dokupovat PD skutečného provedení nebo dokonce platit dovybavení BR.
Pokud se vyjadřuji někde nesrozumitelně, omlouvám se, ale jsem značně rozčílen.

Jiří Schwarz:
Hodně radikální řešení by bylo sebrat odvahu, dokumentaci, revizní zprávu, pár fotek skutečného provedení a objednat se na konzultaci na nejbližším pracovišti TIČR.
Ti mají možnost "odměnit" RT, který dělá ostatním jen ostudu...

Patrik Augustin:
Tak to je hodně nestandart. Kdo je výrobce BR? Já pokud budu dodávat rozvaděč tak jsem výrobce a podle něčeho jsem to udělal. Na každém rozvaděči musí být štítek a ke každému by mělo být prohlášení o shodě a jednopolové schéma, které by se mělo podle mého schodovat s PD pokud v této nebyla provedena změna. PD skutečného provedení je povinen předat dodavatel. Pokud ji nemáte tak ji vyžadujte a nebo to nepřebírejte. Zjevně vám chtějí prodat něco co jste si neobjednali.  (zle) To s tím nahlášením na TiČR je také možnost. To vypadá na revize od stolu a nebo RT dostal úplně jinou PD než vy (respektive asi žádnou když to píše v RZ),  ale pak mi není jasné na co udělal výchozí revizi když to neměl s čím posoudit.  (norm)

Jirka Š. Svejkovský:
Výchozí revize na novostavbu bez PD je trošku hazard, RT tím bere odpovědnost za návrh na sebe. To ovšem u drobnějších instalací nemusí být problém, zákon umožňuje provozovat některé instalace i bez PD. Na novostavbu bytu by ale PD být určitě měla.

Horší ale je, že si montážníci udělali z PD  a postavili instalaci podle svého (tudíž levněji a na účet zákazníka). Konzultovali změnu s někým? Je o tom někde zápis? Na druhou stranu, byl odkaz na onu PD součástí smlouvy s montážní firmou?

Nejdříve bych dílo reklamoval. Pokud jste jim už zaplatili, jste v trošku nevýhodné pozici.

Michal Slabý:
V ideálním případě si zadavatel stavby najme stavební dozoz, který mu stavbu ohlídá a RT, který není spojen s montážní firmou. Je možné že RT je také sám zhotovitelem, pak ty chyby asi nenajde. Jestli máte nějakou smlouvu, tak to zkuste reklamovat. Obrátit se na TIČR je možné, ale ta jen za peníze posoudí daný stav. Jestli jste značne rozčílen ztěžujte si přímo na OIP, ten má i výkoné pravomoce. Jako poslední možnost bych viděl najmout si soudního znalce a pohrozit úřady ,  jako ŽÚ, FÚ... někdy to pomůže.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana