Může být ve stropu nad vanou/sprcháčem bodovky 12V, výšky 2,5m?

<< < (3/4) > >>

Juraj Rojko:
Musím se přiznat, že mě u bodovky nikdy nenapadlo řešit design, vždy jsem si myslel, že je to skleněné kolečko a kolem něj kovové kolečko (nebo čtvereček). Jak vypadají ty designové bodovky?

Jirka Š. Svejkovský:
Já našel třeba bodovku 59763/11/10 .

Radim Strycharski:
Citace: Vít Rotrekl  23.02.2012, 15:52

Rozhodně je lepší vypínat zdroj. Pokudy by jste spínal až sekundár, tak vám ten zdorj bude zbytečně na prázdno žrát energii dříve odejde do křemíkového nebe.

A navíc cesta přes vypínač může významně prodloužit vedení a pak u napětí 12 V vzniká nepříjemný problém s průřezy a úbytky napětí.

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  23.02.2012, 06:58

Ale designový výběr NIC-MOC. Já sám jsem k nám do koupelny a sprchového koutu nainstaloval klasiku bodovky na 12V a abych řekl pravdu, vůbec mě to netrápí. Bezpečné to je a pokud bodovka za 10 let zrezne, vyměním ji za další. A nikdo mě nepřesvědčí, abych si to udělal jinak.

Naprostý souhlas, pouze bych upozornil na mechanické zabezpečení proti pádu, kamarád si takhle leží ve vaně a na holým pupku najednou přistála rožhavená žárovka - prý vycákal celou vanu (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Radim Strycharski  23.02.2012, 18:37

A navíc cesta přes vypínač může významně prodloužit vedení a pak u napětí 12 V vzniká nepříjemný problém s průřezy a úbytky napětí.

To je správná připomínka! Na to se někdy zapomíná!

A když si pro žárovky dáte zdroj, který má DC výstup, poměrně rychle si při vypínání DC okruhů "vyrobíte krátery na kontaktech",  vypínače tolik nevydrží (omlouvám se pokud to některý výrobce má u svých vypínačů ošetřené).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana