Jak snížit napětí z 12V na 5V?

<< < (3/4) > >>

Mira KBT:
 (poklona)  všem za odpovědi. Akumulátor bude používán  mimo vozidlo a dobíjen solárním panelem, nejedná se přímo o autobaterii  ale solární akumulátor s výstupem 12V.  tak myslím že stabilizátor 7805 bude stačit. zeptám se ještě jako lajk ...  stačí ten stabilizátor  prostě vložit na + přívod jednoduše vstup - výstup a prostřední  nožičku někam uzemnit?

Jiří Schwarz:
Někteří výrobci na to kladou větší důraz, někteří menší, ale je správné "zablokovat" vstup a výstup kondenzátorem

Martin1548:
Citace: Mira KBT  12.02.2012, 17:44

Potřebuji k 12V baterii připojit zařízení které má na vstupu napsáno 5V a 0,5A ..

Pokud to nabíjíte ze solárního panelu tak to znamená že nemáte elektřiny nazbyt a tedy zapomeňte na nehospodárný 7805 a nastudujte si LM2574 na stránce www.national.c om, popřípadě si kupte hotový DC/DC měnič.

Jestliže se přece jenom rozhodnete pro 7805, tak na jednu nohu se přivede 12 V, na jednu nohu zem a z té zbývající leze 5 V. Na vstup dejte kondenzátory 100mikroF na 16 V a 100nanoF a na výstup dejte 1000mikroF na 10 V a 100nanoF. Pojmenování nožek na www.st.com

halik:
Můžete to mít buď "levně" a nebo "pořádně".

Pokud to chcete mít "pořádný",  tak určitě MPPT solární regulátor nabíjení (MPPT znamená, že regulátor umí tzv. Maximum power point tracking),  a pro převod z 12V na 5V nějaký DC/DC měnič. DC/DC měnič lze koupit již jako integrovaný obvod, který se zkombinuje s pár pasívníma součástkama (obvykle 1 cívka a pár kondíků, pár rezistorů).
Pokud z toho akumulátoru bude napájeno i osvětlení, tak vysokosvítivé ledky a koupit integráč DC/DC zdroj proudu (dělají se i speciální IO pro světelné LED zdroje, s ultranízkým referenčním napětím).

Mira KBT:
Těch 5V potřebuji pro napájení datalogeru pro meteostanici s on line provozem ... ale nakonec bude asi řešení jednoduché ... nenapadlo mě dřív a tak jsem to chtěl řešit přes stabilizátor nebo DC/DC zdroj. Jelikož součástí sestavy bude i router který pojede na 12V který odesílá data přes FTP tak si těch 5V prostě vytáhnu z USB kabelu  budu potřebovat 300 mA tak snad to z toho dostanu  . ..  jen musím sehnat router s USB  :D   jen ještě jeden dotaz ... používám solární měnič CD1212 a na výstupu pro spotřebiče jsem naměřil i 13,5V  neodpálím ten router který je DC12V?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana