Proč se nejnižšší úbytky napětí předepisují právě pro světelné okruhy?
Václav 3:
Citace: Jozef BABJAK 12.02.2012, 11:48
Len neprovokujte, aby p. Doležal nejaký taký katalóg nenašiel, ako to on má vo zvyku. Minimálne nejakú vojenskú "oblúkovku" by určite našiel. (dance)
Kolega Fuk ovšem nemyslí obloukovku, ale původní Edisonovu žárovku, protože ta měla vlákno z uhlíku, nikoliv z wolframu a byla vakuovaná, takže její vlastnosti musely být celkem zákonitě trochu jiné. Hlavně voltamperová charakteristik a a tudíž i závislost svítivosti na napětí.
Jiří Schwarz:
Wolfram podobně jako většina kovů se zvýšenou teplotou zvyšuje odpor a tak při zapnutí studeného vlákna se objeví proudová špička, která tak trochu "přispívá" k omezení životnosti vlákna a při "nažhaveném stavu" v jistém omezeném roszahu teče při změně napětí zhruba stejný proud.
Uhlík by se měl chovat trochu jinak, tam by se neměl odpor s teplotou zvyšovat, takže z hlediska svítivosti tam u původní Edisonovy žárovky s uhlíkovým vláknem může být ještě větší změna světelného toku při změně napětí.
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 09.02.2012, 20:54
Protože mám napáječ pro kameru, a výrobce tvrdí, že se může připojit na AC napětí 100 - 250V, takže co tam řešit za úbytek?
Neřešil úbytek. Řešil situaci univerzálnosti . Budeš ji moc využít i při cestě do USA. (dance)
David Hruda:
Citace: Fuk Tomáš 10.02.2012, 15:26
No, abych byl upřímný, mínil jsem tou edisonkou wolframové vlákno v inertní atmosféře.
Charakteristik y uhlíkového vlákna neznám, a dneska se dost obtížně shání :D
Mám trochu obavy, abychom nemuseli pokoutně "opravovat" žárovky, aby bylo čím svítit. Pokud se nemýlím, měl Edison úspěch s nějakými vlákny z bambusu nebo něčeho podobného, to se bude shánět líp než wolfram...
Úplně se vidím, jak zatavuji ve sklepě baňku, zatímco v ulicích slídí komando EU, které hledá výrobce zakázaných žárovek.
Mám sice pořádnou zásobu, ale plánuju tu ještě nějakou dobu pobýt.
Milan Hudec:
Citace: David Hruda 13.02.2012, 09:41
Mám trochu obavy, abychom nemuseli pokoutně "opravovat" žárovky, aby bylo čím svítit. Pokud se nemýlím, měl Edison úspěch s nějakými vlákny z bambusu nebo něčeho podobného, to se bude shánět líp než wolfram...
Úplně se vidím, jak zatavuji ve sklepě baňku, zatímco v ulicích slídí komando EU, které hledá výrobce zakázaných žárovek.
Mám sice pořádnou zásobu, ale plánuju tu ještě nějakou dobu pobýt.
Je zajímavé, že takové ty odborníky z médií vychvalující úsporky a pod nemohu nikde potkat, že by fungovali jen dle hesla "koho chleba jíš........." a na odborných fórech mají obavy své bludy vypouštět?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana