Podle které ČSN je nutné použití dielektrických koberců před rozvaděči nn?

<< < (2/4) > >>

Petr Doležal:
Kdysi platná ČSN 34 3104 uváděla:
" V elektrických provozovnách, např. před rozvaděči . . . je vhodné používat izolační gumový koberec"
Též tam byla odvolávka na ČSN 38 1981.
Pár těchto norem mám, přičemž:
z roku 1953 platila pro transformovny a spínací stanice bez výjimky
z roku 1974 už neplatila pro vybavení pásové dopravy
po zrušení těchto ČSN si energetika logicky vytvořila svou PNE 38 198, protože v tom chtěla mít pořádek. Uvádí, že platí pro rozvodné závody a ČEPS, ale že může být využita i mimo energetiku. V tabulce 1 této normy již pro stanice vn/nn není uváděn.
Kdo chce, tak se může zamyslet nad ochranou před úrazem elektrickým proudem nevodivým okolím dle ČSN 33 2000-4-41

H:
Citace: Záhyna Lubomír  31.01.2012, 14:06

Požadavek na "dielektrický koberec" (v textu normy bylo uvedeno "gumový koberec pro elektrotechnik u") se vyskytoval v dnes již zrušené normě ČSN 38 1981 v tabulkách pro vybavení stanic ochrannými a pracovními pomůckami....

Stále existuje PNE 38 1981 ed. 3, ve které se tento požadavek pořád vyskytuje.

Dále je v tomto PNE odkaz na ČSN IEC 61111:2006 - Izolační koberec pro elektrotechnik u
Taktéž existuje ČSN EN 61111:2010 - Práce pod napětím - Elektricky izolační koberec (s účinností od 1.6.2012 nahrazuje ČSN IEC 61111)
Obě dvě jsou výrobkové normy.

Citace: Petr Doležal  31.01.2012, 16:01

V tabulce 1 této normy již pro stanice vn/nn není uváděn.

Je tam hvězdička, a u hvězdičky uvedeno Pomůcka je součástí vybavení zaměstnance nebo skupiny vstupující do stanice za účelem obsluhy a práce na rozvodném zařízení v návaznosti na charakter prováděné činnosti

Petr Doležal:
Citace: Jan Hlavatý  31.01.2012, 17:51

Je tam hvězdička, a u hvězdičky uvedeno Pomůcka je součástí vybavení zaměstnance nebo skupiny vstupující do stanice za účelem obsluhy a práce na rozvodném zařízení v návaznosti na charakter prováděné činnosti

Pod paží si mohu vzít nakonec cokoliv, mám ale dojem, že tazatel se ptal na trvalé umístění koberců.
Jen připomenu, že mnoho rozvaděčů má okolo sebe mnoho kovových krytů kabelových kanálů a nechtěl bych mokrými podrážkami po dešti na nich přímo stát.

IM:
Citace: Petr Doležal  31.01.2012, 22:49

Pod paží si mohu vzít nakonec cokoliv, mám ale dojem, že tazatel se ptal na trvalé umístění koberců.

Moje odpověď je, že podle žádné ČSN to není nutné, to ale neznamená, že jejich použitím se něco pokazí, naopak (až na ty trčící konce pro zakopávání). :)

Milan Hudec:
Citace: Petr Doležal  31.01.2012, 22:49

Jen připomenu, že mnoho rozvaděčů má okolo sebe mnoho kovových krytů kabelových kanálů a nechtěl bych mokrými podrážkami po dešti na nich přímo stát.

Copak stát, ale at si zkusí nějaký chytrák bez koberců v takové rozvodně vytřít podlahu z mokra do sucha, ano i v rozvodnách se uklízí, že?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana