Podle které ČSN je nutné použití dielektrických koberců před rozvaděči nn?
Erich Franko:
Nemohu najít normu, kde je přesně definováno používání dielektrických koberců před rozvaděči nn.
Zde je příklad:
mám rozvaděč nn o 6 polích umístěn v samostatné místnosti,
která je vytápěná a podlaha je řešena dlažbou.
Po otevření dveří rozvaděče je krytí IP20.
Na dveřích jsou umístěné ovladače.
Je nutno dát před rozvaděč dielektrický koberec?
Potřebuji to i ohledně Slovenska.
Stále se řeší požadavky investorů ohledně koberců, ač nejsou v projektu specifikovány.
Jirka Š. Svejkovský:
V rozvodně nn jsem už izolační koberec neviděl hodně dlouho (možná jsem si ho jenom nevšiml). Ani jsem nenašel normu, která by ho vyžadovala. Ostatně, pokud má zařízení v rozvaděči krytí IP20 nebo IPXXB, nevidím důvod koberec instalovat. Jenom si tím zaděláte na problémy s jeho zkouškami.
František Šohajda:
Koberec se nikdy nezkoušel jako výbava traf, kopek, nn rozvoden atd... (dance)
Záhyna Lubomír:
Požadavek na "dielektrický koberec" (v textu normy bylo uvedeno "gumový koberec pro elektrotechnik u") se vyskytoval v dnes již zrušené normě ČSN 38 1981 v tabulkách pro vybavení stanic ochrannými a pracovními pomůckami. Ta byla zrušena a tak nyní je nutné, dle mého názoru, a v souladu s ČSN 50110-1, aby u nových stanic toto řešil projektant (ten zná rizika), a u stávajících by zřejmě správně měl být vypracován provozovatelem MPBP (místní provozní a bezpečnostní předpis) o vybavenosti ochrannými a pracovními pomůckami a jejich užíváním. A nic vám nebrání převzít také původní prvky uvedené ve zrušené normě.
IM:
Citace: Záhyna Lubomír 31.01.2012, 14:06
Požadavek na "dielektrický koberec" (v textu normy bylo uvedeno "gumový koberec pro elektrotechnik u") se vyskytoval v dnes již zrušené normě ČSN 38 1981 v tabulkách pro vybavení stanic ochrannými a pracovními pomůckami.
Dává se pouze ze zvyku. V ochranných pomůckách byl pouze přenosný díl, něco jiného než trvale položený koberec na zemi. Zatím jsem vždy o zahnuté konce koberce všude zakopl.
Pokud je to však přání odběratele, nic s tím (že ČSN nepožaduje) nenaděláte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana