Jak velký záběrový proud snese trafo 400kVA?

<< < (2/5) > >>

Karel2:
Vše je nyni ve stadiu dokumentace pro výběr zhotovitele a typy zařízení se mohou měnit jak se bude líbit cena investorovi. Nějaké požadované parametry je mu však možné stanovit. V tuto chvíli je uvažované následující.
Chladící jednotka YORK-YLAA-HE 515 (teď vidím, že je možné příslušenství softstart 447A, to by asi pomohlo).
Trafo 400kVA, zapojení Dyn1, Uk%=6%.
Chladící jednotka je napojena kabelem CYKY-J 3x240+120 s jističem NSX400, délka 60m. Od trafa k rozvaděči vedou kabely YY (3x240+1x120).
Protože v buducnu už z trafa nic dalšího nebude napojeno, investor chce trafo mít maximálně využito, zajímá mě tedy jednak "maximální" možný jmenovitý proud, kterým lze trafo trvale zatížit a dále maximální krátkodobý proud (při startu chladící jednotky),  který trafo snese aniž by došlo k příliš velkému poklesu napětí nežádoucímu pro citlivější technologie (AV technika).

Karel2:
Nebo mi stačí alespoň nasměrovat na nějaké vzorečky, literaturu apod. na základě kterých si to budu snad schopen spočítat a dopracovat se nějakému výsledku. Půjde-li to vůbec jen na základě výše uvedených parametrů.
Uvítám i jen "odborný odhad" na základě zkušeností z praxe, i to mi nakonec může pomoci dobrat se nějakého závěru.

Jan Alin:
Jako první nasměrování bych vám poradil spojit se na výrobce trafa, ten by vám mohl poradit. Pochybuji že bez bližších informací a zdarma vám tu někdo dokáže poradit, tohle je už dost choulostivá a drahá záležitost na takovéhle fórum.

Ján Pitoňák:
Citace: Karel2  02.02.2012, 19:44

Uvítám i jen "odborný odhad" na základě zkušeností z praxe, i to mi nakonec může pomoci dobrat se nějakého závěru.

Z praxe vám môžem uviesť, že rázové prúdy cca 580A vám spôsobia na trafe 400kVA poklesy napätia maximálne v jednotkách Voltov (5V až 10V). Ak by sme aj prirátali odbery ostatných spotrebičov, celkový pokles napätia nebude kritický.
Menovitý prúd vášho trafa bude tiež 580A. Týmto prúdom môže byť trafo zaťažené trvale. Občasné krátkodobé prúdové rázy by mu nemali uškodiť. Bude však veľmi dôležite, aby chladiaca jednotka bola zapojená samostatným káblom priamo z trafostanice. Poklesy napätia na svorkách chladiacej jednotky budú totiž podstatne väčšie a budú úmerné dĺžke a prierezu vodičov prívodného kábla. Úbytky napätí na vodičoch káblov si spočítate jednoducho podľa tabuľkových hodnôt impedancii káblov a veľkosti prúdov a prúdových rázov.
Citlivé zariadenia by teda nemali byť zapojené z toho istého vedenia.  

Edit: Neuviedol ste presný typ trafa. Urobil som preto prepočet na podobný typ trafa - typ: aTSE 752/22. Pri uvažovaní primeraného skratového výkonu na vn strane mi vychádza skratový výkon na sekundárnych svorkách TR Sk3=5,9MVA. Potom na konci kábla  3x240+120 AYKY o dĺžke 60m bude Sk3=4,75MVA.    

student3:
Ten příklad co je v příloze je prakticky totožný s řešenou problematikou tohoto tématu. Ale nakolik je to přesné kdo ví.  ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana