Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?
Petr M:
Citace: Miroslav Macek 01.02.2012, 10:36
Tak vidíte. Vy prostě získáte jako výsledek výpočtu riziko, jehož pravděpodobnos t neznáte - nevíte, zda je 95%, nebo třeba 5%. I tak se dá popsat hausnumero.
Naopak, tohle je často lepší, než jedno konkrétní přesný číslo. Všechno na světě má totiž nějakou toleranci a takhle se dá krásně odhadnout třeba zmetkovost ve výrobě (pravděpodobnos t, kdy se vlivem tolerancí součástek dostane požadovaný parametr mimo tolerance), optimalizovat náklady, stanovit například rozsahy regulace, odhadnout čas a náklady na vývoj produktu,...
Pro konstruktéra je to denní chleba, ale často je to mimo chápání řady borců v montérkách...
zerotest:
to:Juraj Rojko Posláno: Dnes v 12:09
Asi jste tam volal, tak tu napište na základě čeho (konkrétní číslo zákona, paragraf, normy...), že nemusím provádět revize dle platných norem, zákonů, vyhlášek, nařízení vlády, návodů k použití... (norm)
Snažím se dělat dle výše uvedených a platných předpisů a rád se poučím, že to tak dělat nemusím.
Juraj Rojko:
Citace: zerotest 01.02.2012, 12:46
Asi jste tam volal, tak tu napište na základě čeho (konkrétní číslo zákona, paragraf, normy...), že nemusím provádět revize dle platných norem, zákonů, vyhlášek, nařízení vlády, návodů k použití... (norm)
Volal, resp. abych byl úplně přesný, tak tam volala manželka a bylo jí řečeno, že se provádí podle podle projektu k stavebnímu povolení. Projděte si diskusi zpětně a zjistíte, že odpověď na vaši otázku se už nějaký čas snažím zjistit a to buď ve vašem znění, nebo ve znění opačném, t.j. "...že nemusím provádět...". Zatím je to tvrzení proti tvrzení, nepodložené ničím konkrétním. váš postup se mi zdá logický, správný a plně s ním souhlasím, ale funguje to, pouze pokud je v zájmu všech. Jakmile dojde ke sporu, tak se najednou věc komlikuje. Upozorňuji, že se mi jedná pouze o výchozí revizi. U periodických revizí do toho samozřejmě vstupují další okolnosti.
zerotest:
Uvedu příklad: zákon 262/2006 v platném znění uvádí v §101, že zařízení musí být bezpečné a § 349 uvádí způsoby provedení, tedy dle prováděcích vyhlášek,... a norem s tím, že se jedná o minimální standard zajištění bezpečnosti. Pokud toto nechci splnit, tak musím provést jiné opatření na úrovni výše uvedených právních požadavků jinak se jedná o porušení zákona. Požadavek na bezpečnost vyplývá z mnoha zákonů... Pokud někdo tvrdí, že revize se nemusí provádět, tak má pravdu, ale musí doložit, jakým jiným vhodným způsobem dosahuje zákonného požadavku na standard bezpečnosti. Tady zatím ten jiný způsob nikdo neuvedl, a protože jsem taky několikrát řešil nestandardní provedení, tak mohu říct, že pokud musím dokladovat bezpečnost jiným způsobem, tak je to náročnější než dodržet normová ustanovení. Předělání dle norem bylo vždy nejlevnější a nejlepší řešení.
Marián K:
Citace: Miroslav Macek 01.02.2012, 09:00
Já jsem zde uvedl například číslo Lf = 5x10(-2) (z tabulky C.1 v normě 62305-2), které dle normy platí pro ... "Průmyslové, obchodní, školy" .
Vy zde píšete, že tam patří číslo 1x10(-5), které ovšem v této tabulce uvedeno není.
Možná existuje na Slovensku nějaká jiná norma, se stejným názvem, ale s jinou tabulkou C.1, nevím ....
Každopádně to Vaše číslo 1x10(-5) má stejnou relevanci, jako to moje 5x10(-2), obojí může platit pro nějaký konkrétní příklad budovy, o níž my oba nic nevíme (a myslím, že pan Fuk také ne).
Norma ja tá istá, jednoducho iná jazyková verzia európskej normy EN 62305-2: 2006 vrátane EN 62305-2: 2006/Cor. Nov. 2006.
Uviedol ste Lf, áno správne, ale iba ako zložka typu straty, jeden z desiatok ďalších vstupných faktorov výpočtu, navyše v informatívnej prílohe. Informatívna časť normy (A,B,C až J), je niečo ako vysvetlivky základných ustanovení. Ak už skočíme niekde do polovice normy, potom je poučnejšie sa venovať prílohe ZA, tá je normatívna, ale rozdiel by som tu vysvetľovať nemal.
Číslo 10(-5) je pevná, základná prípustná hodnota rizika R(T), ak uvažujeme so stratou ľudského života.
Na začiatku je potrebné mať jasno v hodnotách R a R(T) a z akých zložiek sa skladajú, bez toho sa jednoducho ďalej pohnúť nedá.
10(-5) je prípustná hodnota rizika aj z ekonomického pohľadu, 10(-20) je dům vo Faradayovej klietke.
Je mi jasné že len čítať túto normu je určitým spôsobom masochizmus, jej úplné pochopenia môže niekomu rovno pripomínať "boží trest" o:-).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana