Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?

<< < (5/40) > >>

Jan Alin:
Citace: Milan Hudec  30.01.2012, 14:53

Za zamyšlení to stojí

Za zamyšlení určitě, nechci to rozporovat, chci si to potvrdit.

zerotest:
To:Jan Alin  Posláno: Dnes v 12:59
Pan Satinský z ITI Ostrava v roce 2009. A to jsem si myslel, že u přezkoušení nemůžu mít špatně RZ z hromosvodu když je dle ČSN 34 1390, dva svody a jeden jímač...  (zle)
Revize se dělají dle platných norem a nevyhovující rozdíly se zdůvodňují odvolávkou na předpisy (nejen normy) platné v době realizace.

Marián K:
Ak začnem akúkoľvek pôvodnú inštaláciu spred r. 2000 posudzovať  podľa 2000-6, už v časti prehliadka v bode l ma pošle do 5-54, tá mi v čl. 543.4.1 vysvetlí PEN. Zrevidujem zopár AYKY 4x16, ak sú, a 2000-6 odkladám. V 99% ma ďalej očakáva AYKY 2x2,5 a 2x4.

Projektantov delím do dvoch skupín (Ing. a Yng.) Tí prví neváhajú pri mene zanechať aj tel. kontakt, projekty druhých používam na zápis do predložených podkladov k revízii.

František Šohajda:
Citace: zerotest  30.01.2012, 12:54

Revize hromosvodu a vystavení RZ dle ČSN 34 1390 dnes nemá vůbec žádný smysl.
Při zkouškách na ITI (dnes už TI ČR) jsem byl upozorněn na chybu, že revizi hromosvodu mám dle neplatné normy. Musí být dle platných norem (soubor ČSN EN 62305 a uvést, že zařízení bylo zprovozněno dle ČSN 34 1390). Ještě upozornit, že citlivá elektrická zařízení nemusí být dostatečně chráněná před bleskem a přepětím. Pro vysvětlení jako příklad uvádím, že v době vzniku staré normy bylo potřeba chránit elektronkové přístroje a ty jsou s citlivostí na přepětí někde jinde.

To ano "pouze" upozornit, nepsat jako závady !
Kdyby se dnes vše revidovalo podle ČSN 62305-X asi polovina (střílím od pasu) by nebyla schopna dalšího provozu...... (norm)
Jenomže podle zkušenností s dnešních odstraňování závad, ještě jako "pouze" upozornění ,to bude jen psaní jako román na pokračování! (dance)
Akceptování bude 0,000 nic!!

Jan Alin:
Citace: František Šohajda  30.01.2012, 17:27

Kdyby se dnes vše revidovalo podle ČSN 62305-X asi polovina...... ..

Ne polovina, všechno. Už hned ze začátku by chyběl odhad rizika a dál by nebylo podle čeho kontrolovat.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana