Lze navrhnout 3ks jednopol. jističů na jištění 5ti žilového kabelu?
Jirka Š.:
Citace: Jan Franěk 16.01.2012, 07:02
...jsem prozatím snad neviděl odjištění sporáku třemi jističi...
Já mám naopak pocit, že podobné řešení je docela časté. Asi zvyk z doby pojistek. Mám ho nakonec doma taky, ale to dělala firma a má to i revizi. Samozřejmě u varné desky je sporáková kombinace a ta deska má opravdu tři oddělené okruhy (tedy až na společné PE a N, samozřejmě). Až tady na fóru jsem se před nedávnem dozvěděl, že to může být špatně. Ono koneckonců pravděpodobnos t, že si na sporákový okruh v kuchyni připojím třífázový motor, se asi limitně blíží nule, že.....? ;)
Václav 3:
Citace: Jan Franěk 16.01.2012, 07:02
... Když pominu "rozebraný" jistič ITV, bez propojky páček.
A v tom je právě ten fígl, jističe ITV a ITM šly velice dobře rozebrat, byly pouze sešroubované šroubky M3, jeden nebo dva byly sice zajištěny barevnou hmotou, která ovšem šla bez obtíží vyškrabat, takže se také dalo jističe od sebe oddělit a vyjmout pertinaxové spojky mezi vypínacími segmenty jednotlivých fází, vše opět sešroubovat a po této úpravě vypadla vždy jen jedna fáze, bez ohledu na to, zda se zpět namontoval spojovací trámek na páčky nebo ne.
Petr Doležal:
Pokud se páčky spojily pomocí trámku, tak se obvod ručně zapínal i vypínal třífázově. Porucha v některém obvodu vypnula jen jeden pól, který obsluha lehce identifikovala podle terčíku, který vyskočil a páčka se nepřeklápěla.
Takový "trojjistič" je velice vhodný pro sdružený obvod osvětlení, bohužel se nevyrábí. Při poruše na jedné fázi nám ještě svítí 2/3 svítidel.
Otakar Dosbaba:
Je velká škoda, že žádného z výrobců zatím nenapadlo takové jističe vyrábět.
Mimochodem, jak pohlížet na stav, když bude v okruhu, jištěném trojicí k sobě seskupených a graficky zvýrazněných jednopólových jističů (16A), vedení (5Jx4), ukončené pětipólovou zásuvkou pro rack s elektronickými zařízeními, výhradně na 230V? Rozvod za zásuvkou - vidlice 5P/16A, rozbočovací pětipólová krabice, z ní trojice "psů" 230V, čili pro každou fázi jeden. Samozřejmostí je opatření proti vytržení kabelů z rozbočovací krabice, navíc rozvod je na pevno vyvázán v konstrukci Racku, který je navíc samostatně připojen k PE vlastním zž vodičem 6mmq
Je to obvod sdružený, zásuvka je vyhrazena mj. i umístěním pouze pro definované užití, vázaně vypnout lze celý rack odpojením 5P vidlice ze zásuvky, kabel obsahuje vodiče 4mmq z důvodu možnosti přetížení N vodiče vyššími harmonickými složkami.
Není to "běžná elektrika" a občas s tím mají někteří RT problém. Ale nějak mě už moc nenapadá, kde hrozí další nebezpečí, aby toto bylo označováno za závadu. Systém v racku navíc z provozního hlediska vyžaduje vypínání (stykači, instalovanými v rozvaděči, nikoliv v racku, který žádnou rozvodnici neobsahuje) pouze u dvou fází, zatímco třetí je sepnutá trvale, pro přístroje, které musí být v provozu stále.
Jan Alin:
Citace: Otakar Dosbaba 18.01.2012, 11:00
Není to "běžná elektrika" a občas s tím mají někteří RT problém. Ale nějak mě už moc nenapadá, kde hrozí další nebezpečí, aby toto bylo označováno za závadu.
Také by se mi to nelíbilo. Jednou je to zásuvka a ta tam zůstane takhle jištěná i po tom co se Rack přestěhuje do jiné, větší technické místnosti v rámci rozvoje. Z téhle špeluňky se pak stane kumbál uklízečky nebo sklad a hned je na problém zaděláno. Já bych svobodně prohlásil že to sice nevidím jako přímo rizikové ale že se pod to nemám zájem podepsat. Proč to neudělat klasicky, přehledně, jako tři jednofázové obvody?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana