Co může být příčinou probijení elektřiny přes tekoucí vodu v koupelně?
JanChrstos:
Obýváme starší byt s původní koupelnou a samozřejmě elektroinstala cí. V koupelně je vana a umyvadlo, voda teče ze sprchové baterie s kohoutkem, který lze použít jak pro umyvadlo tak pro vanu.
Když pustíme vodu ze sprchy s gumovou hadicí je vše v pořádku. Pokud je ale přítelkyně ve vaně a pustí do ni zárověn vodu z kovového kohoutku a dotkne se vody, cítí neustálé probijení proudu!
Jelikož u mě se problém neprojevuje(mám cca o 40kg více), vyzkoušeli sme se chytit "do řetězu" - přítelkyně ve vaně já vně, dotkl jsem se tekoucí vody a proud sem ucitíl také! Ona už ale ne.
Při pustěné vodě do umyvadla samozřejmě nic necítíme.
Co s tím? Může být problém v probijení elektroinstala ce přes zeď až do vody nebo je přítelkyně "jen" moc citlivá?
Jiří Buben:
Takhle na dálku nelze jednoznačně stanovit příčinu. Jediné co lze doporučit je návštěva revizního technika, který s potřebným vybavením a znalostmi je schopen elektroinstala ci prohlédnout a případný zdroj závady odhalit. Doporučuji toto provést co nejdříve, neboť se může jednat o závadu velice nebezpečnou.
Dále bych vám doporučil již nedělat žádné pokusy s brněním a kdo co cítí.
Jiří Schwarz:
Jak se říká, cestu Boží a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné .
Proud si hledá všechny vodivé cesty a jak se vodivost jedné cesty zhorší, už ho více teče jinudy.
Stačí nějaký problém s pospojováním, zhoršený kontakt na PEN vodiči,... a už se to někde projeví.
Ve vašem případě je těžké poradit něco "lepšího", než je urychlkená kontrola rozvodů revizním technikem, který je vybaven potřebnou měřicí technikou a měl by mít dost zkušeností, aby něco takového řešil.
Máte vlastní bojler nebo už k vám jde teplá voda z centrálního rozvodu?
Máte v koupelně ochranné pospojování?
Neměnilo se něco v rozvodech v domě, není tam vložen kus plastového potrubí do kovovývh rozvodů?
atd...
JanChrstos:
Pánové (poklona) za reakce! Nejrozumnější bude pozvat revizního technika.
Bojler nemáme, voda teče již ohřátá. Další podrobnosti o instalaci bohužel neznám - jsme v podnájmu.
ještě jednou (poklona) .
Lojzaaa:
jak už tu bylo řečeno určitě je to zhoršený kontakt PEN. To se může časem zhoršovat a napětí mezi vodovodem a zemí bude růst a bude to čím dál horší.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana