Proč při zapojení nové el. trouby na vedení okamžitě vybaví chránič?

<< < (3/3)

Štefan Beláň:
Citace: Štefan Beláň  30.12.2011, 18:27

TO: R.S

Ještě mne napadla jedna věc. Pokud jste připojoval troubu sám, možná jste zapomněl vyjmout propojku mezi svorkami PE a N. Standardně se spotřebiče dodávají s těmito propojkami.

Citace: R.S  30.12.2011, 20:04

...Jestě se budu muset podívat jestli nejsou proklemovány svorky PE a N, nenapadlo mě rozebírat zadní část trouby.....

TO: R.S
Nic nerozebírejte, domníval jsem se, že se jedná o 3fázový spotřebič a ne o 1fázový. U spotřebičů na 230V skutečně žádné propojky nejsou.  (doh)
Upozornil mne na to kolega Hasala - díky.  (poklona)

Jan Franěk:
Podobný problém u nového spotřebiče, jsem zažil cca 2x .

Vždy byla na vině vhkost ze skladovacích prostor prodejny (dodavatele). Stačilo sporák, nebo troubu zapnout přes okruh, kde není chránič a nechat cca 2x po 1hodině vysušit. Pak problém ustal.

Jaroslav Hasala:
Pokud nový spotřebič vyhazuje proudový chránič, tak je prostě a jednoduše vadný a měl by být reklamován.
V uvedeném případě je vhodné ověřit, jestli je spotřebič skutečně vadný, proudový chránič může vyhazovat i z jiných důvodů.
Ověření spotřebiče může provést revizní technik přístrojem na zkoušení spotřebičů.
Spouštění trouby bez připojeného ochranného vodiče nebo přes "překlemovaný" chránič je poměrně nebezpečná záležitost, neměl by to provádět nikdo bez určitých zkušeností a také by to mělo být prováděno ve vhodných prostorách - při záměrném spouštění vadného spotřebiče hrozí nebezpečí úrazu el. proudem a také nebezpečí požáru.
Podle mého soudu nemá význam se tímto u nového spotřebiče zabývat, jednodušší je spotřebič reklamovat.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  30.12.2011, 21:18

Podobný problém u nového spotřebiče, jsem zažil cca 2x .

Vždy byla na vině vhkost ze skladovacích prostor prodejny (dodavatele). Stačilo sporák, nebo troubu zapnout přes okruh, kde není chránič a nechat cca 2x po 1hodině vysušit. Pak problém ustal.

To je nějaký divný, když se v troubě peče husička, podlévá se, vlhkosti v troubě moc, a chránič drží, to by to museli skladovat v rybníku.
Možná jsem napsal hloupost?

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  31.12.2011, 12:00

To je nějaký divný, když se v troubě peče husička, podlévá se, vlhkosti v troubě moc, a chránič drží, to by to museli skladovat v rybníku.

Nejde o vlhkost v samotné troubě. Tam to není problém. Spíš půjde o vlhkost v keramice, v které je uložen samotný odporový drát (těleso).
V pár skladech jsem montoval kamerové systémy. Většina jich je poměrně moderních a slušných. Stále se ale najdou takové sklady, kde se musí zboží nechávat na paletách, aby se nenamočilo během deště. No a na dva takové sporáky, skladované na mokré paletě, jsem bohužel narazil.

Citace: Jaroslav Hasala  30.12.2011, 23:05

Podle mého soudu nemá význam se tímto u nového spotřebiče zabývat, jednodušší je spotřebič reklamovat.

Ovšem, pokud pomůže pouhé "vysušení" je tato cesta jednodušší i časově méně náročná. Samozřejmě pokud sporák nevykazuje i jiné známky poškození, či problémů.
Posouzení by mělo být vždy individuální a měl by to provést odborník. Nebude na to existovat jediný správný postup.
Nevidím ovšem problém v tom, zkusit zapnout sporák do jiné zásuvky, která je mimo chránič a pokud bude normálně fungovat, tak ho po jeho vysušení dát na místo, kde by už měl fungovat normálně. Nemluvím o odpojování PE, to je nebezpečná blbost.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana