Proč při zapojení nové el. trouby na vedení okamžitě vybaví chránič?

(1/3) > >>

R.S:

Při zapojení el. trouby FRAMTID OV9 (IKEA),  okamžitě vybaví chránič, jistič zůstane zapnutý.
Zkoušel jsem varnou konvici i vrtačku, elektrické kladivo, nic nevybavilo.
Na chránič už je bezproblému zapojen světelný okruh, Tv, varná deska (pouze piezzo).
Trouba má samostatné vedení 16A, 2,5mm.
Zkoušel jsem pomalu zapojovat vodiče, fáze i pracovní vodič se zapojí bez vybavení, ale okamžitě po připojení ochranného ZŽ, chránič vybaví.
Je možné, že se jedná o závadu v elektroinstala ci v troubě?

Štefan Beláň:
Citace: R.S  30.12.2011, 15:30

Při zapojení el. trouby FRAMTID OV9 (IKEA),  okamžitě vybaví chránič,  jistič zůstane zapnutý.

Je možné,  že se jedná o závadu v elektroinstala ci v troubě?

TO: R.S.

Ano možné to je. Firmu FRAMTID vůbec neznám, to ale nic neznamená. Možná je to kvalitní výrobce a možná také ne. :-\

Problém s nevyhovujícím izolačním stavem a tím vybavování chrániče, je často u nových výrobků,  které byly dlouho skladovány a nebo vyexpedovány bez náležité kontroly. Dle informací na na netu je trouba s parním vyvíječem a ten může také způsobovat problémy.

U běžných nových tepelných spotřebičů se často problém vyřeší překlenováním chrániče a "vypálením" topných těles na plný výkon cca 0,5-1,0 hod.
Tím se částečně vlhká izolace (pokud je to ten problém) vysuší a další provoz s chráničem již bývá bez problému. :)

PS: Nechte si změřit revizním technikem unikající proud. Dle ČSN by neměl unikající proud přesáhnout hodnotu 3,5 mA.

Petr Doležal:
Doplním. Model trouby Framtid OV9 je výrobkem fy Whirlpool

R.S:
,  zkusim nápad z překlenováním chrániče, poté náštěva revizního technika, případně poté reklamace. Napadlo mě jestli z výroby někde v troubě omylem neporušili izolaci, nebo nespletli svorky:-). Každopádně  (poklona) .

iksko:
Citace: R.S  30.12.2011, 15:30

Při zapojení el. trouby FRAMTID OV9 (IKEA),  okamžitě vybaví chránič, jistič zůstane zapnutý.
Zkoušel jsem varnou konvici i vrtačku, elektrické kladivo, nic nevybavilo.
Na chránič už je bezproblému zapojen světelný okruh, Tv, varná deska (pouze piezzo).
Trouba má samostatné vedení 16A, 2,5mm.
Zkoušel jsem pomalu zapojovat vodiče, fáze i pracovní vodič se zapojí bez vybavení, ale okamžitě po připojení ochranného ZŽ, chránič vybaví.
Je možné, že se jedná o závadu v elektroinstala ci v troubě?

chce to troubu odpojit od sítě a pak probzučet (či změřit odpor) mezi kostrou a fází u trouby. Případně pak i mezi kostrou a nulou.  Tak zjistíte jestli je tam zkrat na kostru nebo je to jen unikající proud z důvodu zvlhnutí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana