Uzemnit koax od antény?

<< < (7/12) > >>

Václav 3:
Citace: Jiří Schwarz  30.12.2011, 15:46

...Má to ale drobné chybičky:
- co brání uživateli, aby tu "maličkost" z antény vyhodil?
- průřez vodičů rozhodně není pro průchod ani vedlejšího bleskového výboje
- stínění koaxiálního kabelu ani u kvalitnějších kabelů není určeno a dimenzováno pro vedení bleskového proudu...

Má, ovšem hlupák neznalý poměrů ve VF technice si myslí, že mu ty tlumivky ubírají signál. Vodiče tlumivky nemají a ani nemohou mít dostatečný průřez a nemělo by to asi ani smysl, při přímém úderu blesku nezbyde mnohdy z hliníkových částí antény nic než kuličky a kapky kovu rozházené po střeše (Zaplať Pánbůh, když nic nechytne!). Tlumivky jsou skutečně jen ochrana proti statice.

Jan Alin:
Citace: Vít Rotrekl  30.12.2011, 20:43

Nebylo :ú viz obrázek, ta na obrázku měla cca 5m (teda ten stožár). I jak jak se to provádělo...Al e já se svými cca 115kg jsem se tam necítil uplně nejlíp.

Pěkné obrázky, ale jen do doby kdy si člověk na netu najde nějaké obrázky a videa jak udeří blesk, pak už důvěra v toto řešení trochu opadá. Stožár na antény je spojen s jímací soustavou? Podle jedné fotografie se zdá že ano, podle druhé že ne. Jak jsou ošetřeny vstupy od antén do objektu?

Jiří Schwarz:
Problém je jednoduchý. Přijeďte se podívat k nám. X nových domků, z části zkolaudované v době, když již platila ČSN EN 62305. Celkem běžně najdete stožár vetknutý do sedlové střechy, od stožáru vede metr i víc uzemňovací vedení "do kopce" na hřebenové vedení hromosvodové soustavy.

A teď hádejte kolik škod za těch několik let vzniklo úderem blesku. Většího se nestalo nic. Takže dobrý "kecálek" by to mohl "prodat" jako správné řešení.
A WO TOM TO JE!

Filip73:
A jak jsou třeba chráněny proti blesku antény a přívodní kabely na vysílačích? Někdy do toho pár krát za bouřku bouchne a ono to funguje všechno dál. Co jsem viděl, kovové konstrukce jsou napojené na zemnič, případně jde v každém rohu jeden svod. To přece nemůže stačit.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan Alin  31.12.2011, 13:52

Pěkné obrázky, ale jen do doby kdy si člověk na netu najde nějaké obrázky a videa jak udeří blesk, pak už důvěra v toto řešení trochu opadá. Stožár na antény je spojen s jímací soustavou? Podle jedné fotografie se zdá že ano, podle druhé že ne. Jak jsou ošetřeny vstupy od antén do objektu?

Stožár není připojený na jímací soustavu, je spojený na uzemněný PEN v rozvaděči.
Co se týče kabelů, tak to v daném případě nebyl můj problém (nebylo předmětem realizace). V revizi jsem na to upozornil a tak nějak mě to dál nezajímalo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana