Je potrebné istiť stýkač?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec 25.12.2011, 21:03
?
Ne snad? Obvykle se to drátuje CY 1,5.
Juraj Hámorský:
Citace: Milan Hudec 25.12.2011, 21:13
Také by nebylo od věci si všimnout, co výrobce takového stykače říká o jeho předjištění.
Tak toto by zaujímalo aj mňa.
Miroš Jan:
Musím se přiznat, že jsem nikdy nepátral po údaji, jakou proudovou hodnotu In, má mít jistič, nebo pojistka, pro jištění cívky stykače, nebo relé. Vždy jsem se řídil citem a zkušenostmi. :)
Možná že to je špatně, ale nikdy se mi nestalo, že by na zařízení, které jsem montoval, shořela cívka byť jen jediného stykače nebo relé. ;)
Dle mého názoru, tento údaj, nebude mít žádný výrobce stykačů anebo relé, uveden ve svém katalogu.
o:-)
Josef Nosek:
Diskuze je již o ničem, jediný F.Janeček napsal že se chrání také spínací prvek. Při zkratu protéká proud celým obvodem, přes kontakty spínacích prvků a ty je třeba chránit aby zkratový proud byl co nejmenší. Obecně se ovládací obvody chrání jističem nebo pojistkou s co nejmenší proudovou hodnotou. Mám dojem že některý výrobce vyrábí jističe pro jištění ovládacích obvodů, které omezují zkratové proudy. Pokud máme drahé ovládací prvky tak je tím chráníme. Jistě se někteří setkali se spečeným kontaktem vypínače na světla při velkém zkratovém proudu kdy vypne i hlavní jistič.
Václav 3:
Je v zásadě třeba rozlišovat, co jistíme.
Jednofázový jistič malé hodnoty (distributorem obvykle předepsaná hodnota 2A nebo 6A , char. B) umístěný vedle hlavního jističe v ER je jistič externího HDO a jistí pouze napájení tohoto přístroje. Tento jistič odpadá při použití modulových elektroměrů s integrovaným HDO (používá se v oblasti PRE).
Jistič, kterým se jistí stykač(e) pro ovládání blokovaných spotřebičů je umístěn v domovním rozvaděči a jeho hodnota je obvykle také B2A nebo B6A, vyšší hodnota nemá smysl, odběr cívek stykačů je v řádu jednotek, případně desítek VA (u velkých stykačů pro elektrokotelny), takže přetížení nepřichází v úvahu. Tento jistič chrání vedení mezi HDO a stykači (bývá provedeno z průřezu 1,5 mm2, což je také obvyklý požadavek distributorů) a kontakty relé v HDO při zkratování cívky stykače, které není sice příliš časté, může se vyskytnout hlavně vlivem přehřátí vinutí cívky stykače, což přichází v úvahu zejména u stykačů pro elektrokotel či přímotopy, kde je provoz 20h/den.
Protože mám po ruce katalog EPM, přidávám pro ilustraci technické údaje stykačů přicházejících v úvahu pro použití při blokování akumulačních a přímotopných spotřebičů:
A25.40 - instalační stykač
(údaje pro 400V AC na kontaktech a cívka 230V AC)
Ith 25A
Ie AC7a 25A
AC3 12A
Trvalý příkon cívky 4,6VA/1,6W
Záběrový příkon 32,5VA
A16.1 - instalační stykačové relé
(údaje pro 230V AC na kontaktu a cívka zapojena na 230V AC)
Ith 16A
Ie AC1 16A
AC15 3A
Údaje o příkonu neuvedeny (dle mých měření kolem 0,4VA)
V celém katalogu výrobce uvádí pouze maximální dovolené hodnoty pojistek nebo jističů určených k předjištění hlavních (výkonových) kontaktů stykačů, jištění pomocných kontaktů a cívek není stanoveno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana