Je potrebné istiť stýkač?
Zdenek Hejčl:
Asi bych byl velice překvapen, kdyby mi ráno nešla elektrika kvůli HDO. Které mi vyhodilo hlavní jistič a já na to přišel až po návratu z práce... (dabel)
Neboť jsem se naivně domníval, že jen mají poruchu RZ, nebo jenom manipulují se sítí.
Připojovací podmínky jsou jasné, tam je to předepsané. A co má kdo doma, jak je ctěná libost. o:-)
Já to jistím 2A, nebo max. 6A a víc to nepitvám.
Citace: František Šohajda Dnes v 11:46
Jasně, souhlasím!
Ten kdo jistí cívku stykače až v hlavním rozvaděči jističem 25A, toho je potřeba nakopat do zadní části jeho těla... zle
A dál s ním nediskutovat! ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Je úplně jedno, jestli tam dáte jistič 2A nebo 6A. Cívka odebírá max. desítky mA. Vůči přetížení se pořád jedná o vypínač a na zkrat vyhoví všechno do 10A char. B.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 25.12.2011, 21:00
a na zkrat vyhoví všechno do 10A char. B.
?
Jiří Schwarz:
Cívka stykače je cosi, co se může "porouchat", může se objevit poškození izolace, mezizávitový zkrat, zvyšuje se teplota, zvyšuje se odběr,... Destrukce pomalu pokračuje. A není možné vyloučit zahoření... A také se může cívka "propálit" tak, že se objeví hodně velké přetížení.
A tak mi selský rozum říká, že je dobré, když to jistič odpojí včas, dřív, než to začne hořet plamenem, dřív, než mi "záblesk" vyhodí Deon přívod do celého objektu...
Můžete si myslet, že jsem pesimista, když hned přemýšlím o závadě.
Kdyby neexistovaly závady a poruchy, nepotřebovali bychom jističe, stačily by vypínače...
Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz 25.12.2011, 21:05
Cívka stykače je cosi, co se může "porouchat", může se objevit poškození izolace, mezizávitový zkrat, zvyšuje se teplota, zvyšuje se odběr,... Destrukce pomalu pokračuje. A není možné vyloučit zahoření... A také se může cívka "propálit" tak, že se objeví hodně velké přetížení.
A tak mi selský rozum říká, že je dobré, když to jistič odpojí včas, dřív, než to začne hořet plamenem, dřív, než mi "záblesk" vyhodí Deon přívod do celého objektu...
Můžete si myslet, že jsem pesimista, když hned přemýšlím o závadě.
Kdyby neexistovaly závady a poruchy, nepotřebovali bychom jističe, stačily by vypínače...
Stykač odebírající řekněme 30mA při 2A předjištění stejně při mez.záv. zkr. stejně lehne popelem a dostaneme se na čistý zkrat.
Také by nebylo od věci si všimnout, co výrobce takového stykače říká o jeho předjištění.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana