Je těžké studovat na elektrikáře?
Josef Slanina:
Citace: Zdenek Rajmont 19.11.2011, 20:41
Bejvávalo... Doba pokročila. Dnes vygeneruje elektrikáře každá škola, co má v inventáři multimetr.
Musím z tebou souhlasit. Je to tak. A je to proto, že škola má peníze na "hlavu" tak nechá projít kohokoliv. Měl jsem tu čest pracovat s elektrikáři jež meli ve fabrice, kde jsem pracoval praxi. Tihle to měli za pár dní do učňovských zkoušek nebo maturity.
Já se jich bál na cokoliv zeptat, aby mě náhodou neodvezli. Triviální věci jako je číst ve schématech to chci po nich moc. Druhy sítí, to je taky sci-fi a zapojení hvězda / trojúhelník přes stykače, to už lítám vůbec neví která bije.
A takových je většina.
Jednou jsem měl možnost mluvit s mistrem odborného výcviku učiliště TOS Rakovník a nenechal jsem na něm nit suchou. Spílal jsem mu, co nám to tu lifrují, že za nás by jsme neprošli s těmito znalostmi ani do druháku. Řekl jsem mu, že za mých učňovských let od nás vyhodili 6 kluků, protože byli blbí jak pantok. A to se psal rok 1994. Byla to škola ISŠ - COP Kolofíkovo nábřeží v Opavě. Bývalé učiliště OSTROJe Opava. A zase stejná písnička PENÍZE PENÍZE PENÍZE. Že budeme mít blbce okolo sebe, kteří to dělat anio nebudou, nebo zahoří u prvního rozvaděče nikdo neřeší.
Jan Alin:
Citace: Josef Slanina 19.11.2011, 22:40
A zase stejná písnička PENÍZE PENÍZE PENÍZE. Že budeme mít blbce okolo sebe, kteří to dělat ani nebudou, nebo zahoří u prvního rozvaděče nikdo neřeší.
Máte pravdu a úroveň jde opravdu hodně dolů. Mistr odborného výcviku to však vidí z druhé strany, buď bude náročný, škola přijde o žáky, bude zrušena a on bez práce, nebo nebude náročný, dopadne to tak jak píšete, ale on uživí rodinu. Ve skutečnosti se chová tržně. Na vině je systém financování školství a začíná to už u mateřských školek a jeslí. :(
pepa111:
A po vyučení bude muset mít známé na správném místě (zle) nebo bude muset být moc šikovný a k tomu ostré lokty
Pavel Horský:
Citace: pepa111 20.11.2011, 10:59
A po vyučení bude muset mít známé na správném místě (zle) nebo bude muset být moc šikovný a k tomu ostré lokty
Ale to je přeci stejné všude, bez ohledu na to, jakou školu děláte. Dnes mají problém sehnat práci jak učni, tak vysokoškoláci. Taková je prostě doba a stát k tomu přispívá nemalou měrou. Z podnikatelů se snaží vyždímat poslední vydřený peníz a ti pak samozřejmě nestojí o přihlášené zaměstnance. Radši si najmou pomoc s živnostenským listem.
pepa112:
Citace: pepa111 20.11.2011, 10:59
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,21462.0/topicseen.html
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana