Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Je nutný projekt pro rekonstrukci elektroinstalace?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je nutný projekt pro rekonstrukci elektroinstalace?  (Přečteno 6870 krát)
Jakub M
« kdy: 05.11.2011, 21:34 »

Chystám se na rekonstrukci bytové elektroinstalc e. Jde o trojpodlažní rodinný dům s dvěmi bytovými jednotkami 3+1 a přizemí také 3 místnoti, kde v současnosti je rozvaděč ozasen jističi 3x25A pro dolní dva podlaží a 1x20A pro horní. Z jistých důvodů budu nejdřív rekonstruovat horní patro a až později (až babičku vystřídá rekonstrukce a tu pak noví obyvatelé) přijde na řadu dolní. Dům je cca z 50. let, hliník.

Protože jsem elektroniku studoval 9 let, je mi lehce proti srsti nechat si dělat el. instalaci někým jiným, což jistě pochopíte. Bohužel, praktické zkušenosti jako máte vy mi chybí.

Ale k otázce:
Přivod k zrekonstruovan é části chci dočasně připojit na existující jistič 3x25 a 1x20 zrušit. V budoucnu, až se obsadí i druhý byt, by se buď navýšila jeho hodnota, nebo přidal druhý, samostatný 3F elektroměr.
Budu někdy v průběhu takovýchto úprav potřebovat projekt s razítkem, nebo si vystačím s dokumentací vytvořenou vlastní silou (pro případné revize)? Podle toho, co se mi podařilo zjistit, bych mohl zaplatit za projekt na ono jedno 3+1 10 000Kc, možná víc, což není malá částka.

Předpokládám, že odpojení 1F elektroměru nebude problém a připojení zrekonstruvané části na existující 3F by čez ani nemuselo zajímat (do hodin nepoloezu),  tudíž bych projekt nepotřeboval a k revizi (kterou si samozřejmě nechám udělat) by orazítkovaný projekt nemusel být potřeba. Nebo se pletu? Musím nějakým způsobem uvědomit dodavatele o změně v připojené instalaci?
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #1 kdy: 05.11.2011, 23:19 »

Podle stavebního zákona je majitel povinen mít dokumentaci.
Podle mě je "jednodušší a levnější" vymyslet jak to udělat, nechat namalovat a pak to podle toho nechat udělat a zrevidovat.
"Reverzní inženýring",  kdy se zkoumá skutečný stav a podle toho se vytváří "náhradní dokumentace" vyjde docela "draho",  pokud se to neodšvindluje.

Navíc jak se mění normy, je rozumné, aby elektroinstala ci navrhnul někdo, kdo se v problematice pohybuje, aby vám neunikly nějaké "nové trendy, nová důležitá pravidla".

Doporučuji nechat projektovou dokumentaci zpracovat.
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jiří Buben
*

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů

« Odpověď #2 kdy: 06.11.2011, 06:38 »

Přesně jak píše kolega.

Doplním pouze postřeh z mé krátké praxe revizního technika a prosím neberte to příliš osobně. Spoustě lidí, co někdy studovaly nějaký obor spojený s elektrotechnik ou (a nejen těm),  je jak píšete proti srsti si nechat elektroinstala ci dělat někým jiným, natož nechat si zpracovat projekt. Chodí na rady ke známým "elektrikářům",  chytají rozumy od kde koho a mají dobrý pocit, že ušetřili. Bohužel pak přijde na revizi revizní technik a pokud to není salámista, kterému je všechno jedno, tak se nestačí divit co všechno je špatně. Zrovna včera jsem byl na obhlídce u jednoho takového dovedy. V koupelně svítidla na 230 V v zóně 1 bez příslušného krytí a podobné perličky jako chybějící hlavní pospojování. O rozvaděči se ani vyjadřovat nebudu. Takže panáček ušetřil za projekt a montážní firmu, ale následně bude polovinu elektroinstala ce předělávat, včetně vybourání části dlažby v jedné koupelně. Ve výsledku ho elektroinstala ce vyjde podstatně dráž, než kdyby si vše zadal a jen seděl na zadku. Prováděl si to sám se známým "elektrikářem" který se řemeslem neživí.

Proto vám doporučuji, nechte si zpracovat projekt. Pak máte kontrolu i nad oslovenými firmami, zda vám v cenové nabídce nepodsouvají něco, co naznačí jejich nekorektnost. Pokud chcete ušetřit, máte možnost se s montážní firmou dohodnout, že si například vysekáte dle jejich vyznačení kabelové trasy, krabičky, že si vše přisádrujete a budete si sám provádět takovéto vedlejší práce.

To že se jedná o práce na VTZ, které podléhají určitým pravidlům, se tady už mnohokráte zmiňobvalo.

Zaznamenáno

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů.
Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #3 kdy: 06.11.2011, 09:46 »

Já vám odpovím z druhé strany...
Máte na rekonstrukci stavební povolení..?
Pokud ano, budete potřebovat pro kolaudační řízení mimo jiné i revize elektriky...
Revizi nesmí revizák udělat bez projektu ...! tanecek
Atd.......
Pokud nemáte stavební povolení.....? Kroutím očima

Tak jak z toho.... ? Škleb
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jakub M
« Odpověď #4 kdy: 06.11.2011, 15:54 »

Co se týče rekonstrukce jako takové: výměna kabelů nebude natolik složitá, aby přišlo na velké sekání. Zásuvky jsou taženy přes husí krky a v pokojích jich je, až na výjimky, dostatek. Kuchyň (k vůli které se vlastně rekostrukce chystá) bude samozřejmě složitější, tam se sekání vyhnout nelze. Koupelnu udělal někdo zhruba před třemi lety, do té zasahovat nebudu (samozřejmě vyjma připojení na chránič atp.). Což celou elektroinstala ci trochu zjednodušuje.

Nechce se mi ovšem věřit, že bych na takovou rekontrukci potřeboval stavební povolení, jak píše p. Šohajda.
Dále p. Šohajdo píšete, že revizák nesmí udělat revizi bez projektu. Bez oficiálního orazítkovaného projektu, nebo bez dokumentace, se kterou si poradím sám?  (Což je vlastně moje původní otázka) To je zásadní rozdíl. Projekt bych chápal u nové stavby, ale mám pocit, že k rekonstrukcím jsou předpisy/zákony benevolnetnějš í. Nebo se mi to jednom zdá? Nechce se mi totiž věřit, že všichni ti, co si elektriku dělají doma sami (myšleno při takovéto rekonstrukci),  revizáka podplatí, opijou, nebo jinak přijmou z zrevidování s kladným výsledkem.
Zaznamenáno
Jan Alin
*

« Odpověď #5 kdy: 06.11.2011, 16:03 »

Projekt bych chápal u nové stavby, ale mám pocit, že k rekonstrukcím jsou předpisy/zákony benevolnetnějš í. Nebo se mi to jednom zdá? Nechce se mi totiž věřit, že všichni ti, co si elektriku dělají doma sami (myšleno při takovéto rekonstrukci),  revizáka podplatí, opijou, nebo jinak přijmou z zrevidování s kladným výsledkem.

Zákony k rekonstrukcím benevolentnějš í nejsou, spíš jde o to že, kde není žalobce, není ani soudce.
Když se to vezme do důsledku tak všichni, kteří si doma dělají elektriku sami a nemají příslušná oprávnění a osvědčení porušují zákon a v konečném důsledku by v případě nějakého průšvihu za to mohli být odsouzeni kdyby to vzal do ruky právník.
To že se tak hromadně neděje a o tom jestli to má či nemá smysl, je zase jiná debata.
Zaznamenáno
František Bernard
*

« Odpověď #6 kdy: 06.11.2011, 16:18 »

Pane Jakube M. Píšete, že jste studoval elektroniku, což je jiný obor než silnoproudá elektrotechnik a. Pokud vše víte lépe než výše odpovídající kolegové, neptejte se dále. Takových slaboproudařů, kteří si rekonstruovali instalaci a potom koukali dibvně, jsem už viděl dost. Vždy se ptám kdo to dělal a zda má nějakou dokumentaci. Většinou se kvůli tomu s nimi dostanu do sporu. Je těmto "odborníkům" divné, že musí mít také dokumentaci k rozvodnici, s projektem je to to samé. Pokud nevěříte zde odpovídajícím kolegům zkuste jiný server: www.radiojerev an.ru.
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #7 kdy: 06.11.2011, 18:27 »

... Projekt bych chápal u nové stavby, ale mám pocit, že k rekonstrukcím jsou předpisy/zákony benevolnetnějš í. Nebo se mi to jednom zdá? ...
Pokud se něco mění, doplňuje, mělo by se to dělat podle aktuálně platných norem.
- víte jak je to s proudovým chráničem?
- víte jak je to dnes s provedením a dimenzováním vodiče PEN?
- a jak je to z dimenzováním nebo provedením vodiče PE, pokud jím teče nějaký proud vyšší než 10mA?
- víte jak je to s HOP (EPS) a ˇochranou proti přepětí?

Pokud se vám zdá, že u rekonstrukcí je to benevolentnějš í než u nových staveb, je to možná tím, že se spousta rekonstrukcí dělá "tak trochu načerno",  pouze jako oprava.
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
H
« Odpověď #8 kdy: 06.11.2011, 19:14 »

Chystám se na rekonstrukci bytové elektroinstalc e.
...
Protože jsem elektroniku studoval 9 let, je mi lehce proti srsti nechat si dělat el. instalaci někým jiným, což jistě pochopíte.
...
Budu někdy v průběhu takovýchto úprav potřebovat projekt s razítkem, nebo si vystačím s dokumentací vytvořenou vlastní silou (pro případné revize)?

Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. V případech, kdy dokumentace stavby nebyla vůbec pořízena, nedochovala se nebo není v náležitém stavu, je vlastník stavby povinen pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),  §125

Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby dokumentaci jejího skutečného provedení.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),  §154, písm. (1) e)

Vlastník stavby,  je-li vlastníkem zařízení, které podléhá stavebnímu zákonu, je povinen uchovávat dokumentaci skutečného provedení zařízení.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),  §154, písm. (2) d)

Vyhrazenými technickými zařízeními jsou zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jsou to technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová.
Zákon č.174/1968 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, § 6b, odst. (1)

Zařízeními jsou zařízení
a) pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod a odběr elektrické energie a elektrické instalace,
b) určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny.
Vyhláška č. 73/2010 Sb. o vyhrazených elektrických zařízeních, § 2, odst. (1)

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby mohou provádět montáž,  opravy, revize a zkoušky zařízení na základě oprávnění^3) vydaného organizací státního odborného dozoru. ....
Vyhláška č. 73/2010 Sb. o vyhrazených elektrických zařízeních, Příloha č. 2, odst. 1.

Zaznamenáno
Miroslav Revús
RTEZ E1 A, B
*

« Odpověď #9 kdy: 06.11.2011, 19:42 »

Nechce se mi totiž věřit, že všichni ti, co si elektriku dělají doma sami (myšleno při takovéto rekonstrukci),  revizáka podplatí, opijou, nebo jinak přijmou z zrevidování s kladným výsledkem.

To bude asi tým, že plynové potrubie si nikto netrúfa urobiť sám, ale natiahnuť pár drôtov zvládne aj idiot, nie? Potom sa pri revíziách čudujem (divím) aj ušami a som vo vytržení, keď vidím, ako je elektroinštalá cia dokrvavená.
 Revízáci nie sú opíjaní. Sú len poctiví a tí ostatní. Poctiví odmietnu vykonať revíziu alebo ju urobia a pravdivo napíšu všetky nedostatky.  Tí ostatní nevidia, nepočujú, ale napíšu vždy kladnú správu.
Zaznamenáno

You don´t have to be old to be wise. (Judas Priest)
But I am :-)
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.024 sekund, 21 dotazů.