Jak řešit kladení antistatických podlah?

<< < (4/5) > >>

Jan Alin:
Citace: Jaroslav Jonáš  04.11.2011, 10:07

Vznik nového oprávnění pro kladení podlah nečekejte. Elektrickou stránku dodávky těchto podlah si musí podlahářská firma zajistit u firmy elektro a ta má příslušná osvědčení a oprávnění.

Pak je ovšem nesmysl příslušné oprávnění požadovat po firmě která klade lino. Ta doloží jen to že při kladení byla přítomna elektrofirma.

Něco mi to připomíná ale nechci svádět hovor jinam.  :(

Kamil Novák:
Nevím jak je to "papírově" správně, ale praxe (podle mých zkušeností) je taková :
1) podlaháři položí nebo vylijí krytinu (buď s pásky na celé ploše nebo jen s vývody v krajích) podle pokynů výrobce krytiny
2) po čase, který je dán normou, si pozvou někoho, kdo ví jak a má čím a ten změří svodový odpor.
3) podlaháři pak předají investorovi doklady o vlastnostech krytiny, lepidla, případně použité penetrace a revizní zprávu o výsledcích měření.

U několika podobných akcí jsem byl (ať už ve špitálech nebo ve výrobně monokrystalů nebo v nadnárodní firmě na výrobu polovodičů) a vždy to bylo přesně tak.
Jestli vlastní položení nebo vylití krytiny provádělo UK nebo Mistr světa vybavený stohem lejster nikoho nezajímalo. A pokud vím, tak ani v zadávání těchto prací nebylo nic podobného požadováno (a že se v pár případech jednalo o německé firmy, které si na lejstra obzvlášť potrpí).

Kvalita krytiny je dána výrobcem, pracovní postup rovněž a to vše je na závěr ověřeno měřením.  

Jan Alin:
To Kamil Novák
Mám stejnou zkušenost. Pokud je ale pravdou výše psané, tak je to dnes legislativně špatně. Kam až tohle dojde? :(

František Šohajda:
Ano "papírově" by to mělo být správně....ale žádná firma /alespoň co znám to nedělá a moc snahu to dělat nemá/...
Taky elektrikář když si dělá živnost na TIČRu a není revizák, udělá si smlouvu s revizákem, aby mohl podnikat!
I "papírově" by to mělo vyhovět !

Tady jde především o to, aby vám při předávání podlahy dali všechny doklady a nemusel je pomalu prosit co mají dodat ! :'(
Přesně to co píše kol. Novák AD 3 !

Kamil Novák:
Citace: František Šohajda  04.11.2011, 16:12

Tady jde především o to, aby vám při předávání podlahy dali všechny doklady a nemusel je pomalu prosit co mají dodat ! :'(
Přesně to co píše kol. Novák AD 3 !

Ale to není tak složité.
Když mi před měřením požadované doklady nedali (abych je mohl jako přílohu přiložit ke zprávě o měření),  tak jsem se poroučel. A totéž, když chtěli měřit nejlépe hned druhý den po položení, protože třetí den už potřebovali předávat a fakturovat.
Měření podlah není rozhodně takový "kšeft",  aby mne to muselo mrzet.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana