Jak ovládat topné rohože v celém domě?
Vít Rotrekl:
Když tady řešíte i ekonomickou stránku, řekl někdo investorovi že těmi topnými kabely protopí majlant?
Nemyslím si, že jen podlahové topení je schopné vytopit celý objekt, ale možná to někdo spočítal a vyšlo to.
Co se té regulace týče, tak toho asi moc jiného nevymyslíte. Napadá mě, jen dát nějakou škatulku do rozvaděče a spínat topné obvody z rozvaděče relátkama. Ale nevím jestli bude existovat nějaký "vyhodnocovač" signálu (impulsu) co leze s podlahového čidla. Ale pokud by to měl být jen signál 0-1, tak mě ty relátka přijdou jako schůdný nápad. Případně doplnit ještě prostorovým čidlem teploty.
Samozřejmostí je dát topné obvody za stykač ovládaný HDO, případně ještě centrální programovateln ý termostat.
Miroslav Minařík:
Citace: Josef Holub 23.10.2011, 19:26
Dostal se ke mě strohý projekt k dřevostavbě. Kompletně celý dům má být vytápěn topnými kabely. A v prvním patře domu výstupy na přímotopy.
Jak nejlépe ovládat topné rohože a přímotopy aniž bych musel do každého pokoje umístit elektronický týdenní termostat v Tangu s termistorem v podlaze?
Při spočítání ceny se investor značně kroutí. Takže potřebuji vyřešit co nejlevnější řešení.
napadlo mě dát k topným rohožím otočný termostat ABB (cena do 1000Kč), a veškeré přivody přes jeden stykač , který bude řízen jedním digitálním termostatem pro celý dům a nočním proudem.
Je to dům, který má být na Slovensku, takže zatím jen uvažuji , kde elektroinstala ci finančně odlehčit .
kdyby měl někdo jiný nápad jak řídit rohože a výstupy na přímotopy z jednoho místa,
Otočné termostaty by udržovali nepřetopení podlahy a určitou teplotu.
A co na to projektant který to navrhoval? Proč on to nenakreslí levněji? Přímotopy, dřevostavba, v podlaze? Hmmm ... já být investorem, tak mi padají vlasy pokud by to nemělo být podle projektu.
Apropo "nízký tarif" je termín, který již postrádá smysl, ne?
Zdenek Hejčl:
Řešil jsem podobnou věc ve stadiu umaštěného papíru. ;)
Do každé místnosti termistor na měření teploty a ovládat pomocí PLC (řídící jednotky s reléovými výstupy) jednotlivé místnosti a topení centrálně z rozvaděče.
Cenově za asi 15000.- jen řízení.
František Sichinger:
Pozor na šetřivého investora kterej chce šetřit na dost podstatnej věci jako je regulace. Dělám v tomto oboru už od roku 89 a za tu dobu jsem se naučil že je lepší jít od takového za každou cenu kšeftu radši pryč. Končí to tak že při problémech pak pan domácí rychle zapomene že chtěl šetřit a odnese to ten co mu vyšel vstříc a snažil se ušetřit. Doporučuju regulaci od firmy BMR ing Bečvařovký z Rychnova nad Kněžnou www.bmr.cz tel 494533602 Zaručuju že topení bude chodit spolehlivě a ani ho nezničí pořizovací a provozní náklady. V případě zájmu mohu ukázat provedené instalace. ;)
Josef Holub:
Bohužel k celému domu mám jeden list A4, kde jsou zakresleny rohože s příkonem. je to vzorový dům na Slovensku. S investorem jsem nikdy nemluvil,ale rozpočet mám stáhnout. Takže jediné, kde to mohu ubrat je zde. Dobrá, tyto spotřebiče pojedou v NT! Jen mě zajímalo, jestli je ještě nějaké řešení.
O tom jestli to je nebo není ekonomické se nemám s kým pobavit a asi by to investora zřejmě nezajímalo. dům bude zřejmě úplně holej pouze s přípojkou EL. Žádný trubky, topení atd.
Jinak projekt plně chápu,ale také nerozumím tomu, proč kompletně všude topné kabely!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana