Jak ovládat topné rohože v celém domě?

<< < (6/10) > >>

Lukáš Rotrekl:
Osobně jsem po několikerém srovnávání došel k tomu, že bych potřeboval nějaký průnik mezi Etathermem a BMR. Etathermu mam par instalaci za sebou a spoustu hodin odservisovanej ch, nemam problem jej z ridici jednotky naprogramovat, libi se me pristup pres net... BMR mam jednu instalaci rozpracovanou, tak se tesim na ozivovani

Davate porad malo informaci:
Kolik ma dum mistnosti (regulovanych okruhu?
Je dum slusne zaizolovany (pak nebude treba podlahove termostaty, je nesmysl aby podlaha mela 28 stupnu a v baraku byla zima)
Pokud to bude vzorovy dum, nebude treba vecne otevreny, pak by mohlo stacit jedno prostorove cidlo pro spodni patro s podlahovkama a horni patro nechat na vlastnich termostatech primotopu...

Hlavne se ale vyhnete samoregulacnim kabelum Když pominu jejich menší životnost, tak dáte skladbu podlahy, která bude trošku víc izolovat, než se předpokládalo, kabel se přehřeje a utlumí a v místnosti zima!

Co se týká ekonomické náročnosti provozu, vyjde podlahovka určitě lépe než přímotopy na stěně a při slušně izolovaném domu srovnatelně s plynem, levnější sazba elektro se částečně vráti na vaření, čili je třeba vzít a sečíst při topení plynem dohromady cenu za elektřinu a za plyn. Případy, kdy jeden topí elektrikou a zaplatí za elektriku 50 a druhej vedle zaplatí za plyn jen 37, ale k tomu ještě 12 za elektriku, jsou naprosto známý... Pokud by měla být přípojka plynu delší nebo se s domem počítá na kratší dobu, je třeba i realizace přípojky plynu neekonomická.
 Velkou výhodou přímotopů a lokálního elektrického topení je velice snadná lokální regulace (oproti mýtům, které lítají v médiích),  což zvládnou systémy Ethatherm nebo BMR. Pořizovací ceny jsou cca srovnatelné, je to jen o tom, co je komu bližší a co vyžaduje zákazník... Pro někoho může být výhoda snadnějšího vzdáleného přístupu u Etathermu, pro někoho možnost lokálních zásahů v místnosti na prostorovém čidle s displejem .....

Neb dle libosti každého soudruha....

A omlouvám se za psaní chvíli s diaktritikou a chvili bez....Aktualn ě jsem vybaven dlahou na prstu a občas mě to nějak s tou diaktritikou s touto ozdobou nejde....

IM:
Citace: Miroslav Minařík  23.10.2011, 20:16

Apropo "nízký tarif" je termín, který již postrádá smysl, ne?

Při chladu, který jde od přímotopu mě napadá obava, aby se z NT časem opět nestal pouze "nízký tarif".  :(

Lukáš Rotrekl:
Pak by mohlo vyjít i docela za rozumný peníz nějaký PLC s analogovými vstupy pro přímé měření odporových teploměrů, pokud jich bude mít dostatek a k tomu dostatek výstupů, mohlo by i toto vyjít zajímavě. Pak už to bude jen o tom jakou přidanou hodnotu tomu dáte programem....

Josef Holub:
Koukal jsem teď  do plánu a je tam 5ks topných kabelů  největší 2200W a zbytek okolo 600W.  V patře je 6 ks výstupů na přímotopy o výkonu 1000W.  V plánu maj namalovanej termostat  v každé místnost.  Tepelné ztráty těchto domů jsou do 10 KW, je to nízkoenergetic ký dům.

Lukáš Rotrekl:
Kolik je zbytek? A jak jsou rozděleny na okruhy? Už jsem zažil, že mě projektant do koupelen v bytovém domě nakreslil do každé 3-6ks rohoží po 350W, asi aby měl míň práce s výpisem materiálu...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana