Existuje institut pro udělení výjimky z ČSN?
Štefan Beláň:
Honzo, díky za iniciativu. (poklona)
Začátek se mi četl velice dobře, měl jsem radost a očekával jsem rozumné řešení, ale opak je pravdou. Druhá část odpovědi mne naprosto zmrazila a zároveň vyprovokovala ke vzteku. (wall)
Nechápu, jak někdo může vydat novou normu ed. 2 v roce 2009, zná důvody omezení výkonu na 20 kVA, má pro to logické vysvětlení, "...V současné době jsou technologie výroby stmívacích zařízení na jiné úrovni a tento problém by bylo možné v mnoha případech zanedbat... " a vůbec to v nové normě neřeší a podává výklad nesrozumitelnými frázemi (druhá část odpovědi). (plc)
PS: Zpracovatelem normy 33 2420 ed. 2, je: Ing. Karel Dvořáček, IČ 74524607
Jan Hájek:
Tak se domluv s kolegou Dvořáčkem, který je rozhodně normální technik a spolu třeba formou TNI, tento požadavek upřesněte a specifikujte, to by neměl být zásadní problém. Pak se budeš řídit TNI.
Kamil Novák:
Citace: Jan Hájek 26.10.2011, 22:16
Pak se budeš řídit TNI.
TNI se nejde řídit jen tak při projektování a při revizích už vůbec ne. (no)
To jsou většinou sice užitečné, ale přeci "jen" příručky.
Před pár dny tady o tom běžela diskuse i s citací z ÚNMZ. (norm)
Jan Hájek:
To je sice hezký, ale bylo by to určitě lepší řešení, než obíhat instituce a zkusit někoho vycukat k udělení výjimky.
On problém není v normách, ale v tom, že jejich výklad nepodpoří cechy, protože nemají členy, bohužel, v našem oboru až na pár znechucených výjimek, jsou všichni moc zaneprázdnění pozorováním stěny.
Kamil Novák:
Souhlasím, že pokoušet se o požehnání jakési vyjímky je asi nemožné, ale přes TNI taky cesta nevede. (no)
To už větší váhu by mělo mít vymyšlení nějakých opatření pro konkrétní místo tak, aby se eliminovalo případné nebezpečí (kvůli kterému je v příslušné normě ono omezení výkonu) a to prohlásit za Místní bezpečnostně-technický předpis. Tím si vlastně provozovatel udělí vyjímku sám a bude-li to řádně zdůvodněno, mohl by se takto problém vyřešit.
Jiná cesta jak z toho vyjít alespoň trochu rozumně a se ctí mne nenapadá. :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana