Existuje institut pro udělení výjimky z ČSN?
Kamil Novák:
Citace: Jan Vykoupil 24.10.2011, 16:29
Někdy stačí v legendě (v případě projektu) nebo cedulkou na dveřích (v reálu) místnost jinak pojmenovat, aby nám "vypadla" z požadavků norem. ;)
Už jsme to tak jednou řešili, že se rozvodna nn nejmenovala rozvodna nn (už přesně nevím, jak jsme to pojmenovali), protože přes ni strojníci operativně natahali všeliká potrubí s horkou vodou a mohl být problém z hlediska požadavků na rozvodny.
Toto prosím neberte jako návod, ale spíš jako perličku.
Nějak mi uniká smysl tohoto fíglu. :-[
De jure se možná problém vyřešil, ale de facto je to stejně (plc).
Jan Vykoupil:
Citace: Kamil Novák 24.10.2011, 22:45
Nějak mi uniká smysl tohoto fíglu. :-[
De jure se možná problém vyřešil, ale de facto je to stejně (plc).
Tak když se něco jmenuje Rozvodna, tak se na to logicky vztahuje ČSN 333231 - Trojfázové rozvodny pro napětí do 52kV, která se v článku 6.2 odkazuje u vnitřních rozvoden na ustanovení ČSN 333220 Společná ustanovení pro elektrické stanice a zde jsou už požadavky z hlediska vytápění, VZT, požární bezpečnosti, ochranných pomůcek atd. úplně někde jinde, než požadavky ČSN 333210 Rozvodná zařízení - společná ustanovení v části 5, na které se to dá napasovat, když se to jmenuje jinak.
Pravda, je to jenom takové právnické hraní se slovíčky, které ale může mít v konkrétní situaci docela zásadní dopady. rozvaděče (myslím hlavně nn) mohou být umístěny ledaskde, ale důležité je zaškatulkování tohoto prostoru, které taky vychází z názvu a které má pak důsledky na požadavky na tento prostor.
Jan Vykoupil:
Nebo ještě jinak. Když někde postavím rozvaděč, tak se z tohoto prostoru ještě automaticky nestává rozvodna se všemi důsledky viz. můj předchozí příspěvek...
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Vykoupil 25.10.2011, 11:28
Nebo ještě jinak. Když někde postavím rozvaděč, tak se z tohoto prostoru ještě automaticky nestává rozvodna se všemi důsledky viz. můj předchozí příspěvek...
Jasně. Podobně jako to bylo podle dnes již zrušené 34 2820 (do jisté míry i podle 34 1390)
- když jsem si dal na střechu tyč, spojil ji s hromosvodem, byl to jímač, součást hromosvodu a nebylo tak úplně správné na ni dát anténu
- když jsem si dal na střechu stejnou tyč a dal na ní anténu, byl to anténní stožár, který jsem pak spojil s hromosvodovou soustavou...
Jozef BABJAK:
"Môže sa pri čítaní koránu fajčiť?"
"Nie, v žiadnom prípade!"
"Môže sa pri fajčení čítať korán?"
"Ale samozrejme, prečo nie!?"
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana