Proč se musí přizemnit bod rozdělení PEN na PE a N?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Lubomír Jindra 21.10.2011, 20:37
když každý den zapojí do zásuvky v elektroinstala ci TN-C spotřebič se samostatným ochranným vodičem možná milón lidí, provedou rozdělení PEN na PE a N bez přizemnění a vida - přežili
Protože instalace byla OK.
Byl jsem na poruše v paneláku: Kope voda, i u souseda.
Závada - upálený PEN na elektroměru jednoho bytu.
Ta FeZn voda tvořila ten zemnič. Pak přišli vodaři a stoupačky dali do plastu...
Oldřich Morávek:
To Jindra: 100% souhlas
přesto je takové řešení proti normě, i když i podle mě přináší vyšší bezpečnost
V případě úrazu, nebo vzniklé škody ponese zodpovědnost montér. (zle)
Jak na To?
Jan Franěk:
Sám doma jsem zažil, co to znamená příjít na přívodu o PEN vodič. Najednou se mi sama zapla mikrovlnka a oděšlo pár úsporek do křemíkového nebe. Lednička předváděla tanečky a podobně na tom bylo více spotřebičů. Snadno jsem zjistil, kde je problém. Během prohlídky rozvaděče jsem pak objevil "zapomenutý" Cu vodič, vedoucí kamsi do zdi. Když to někdo před XXXlety rekostruval, tak si asi myslel, že už nebude potřeba. Bylo to staré přizemnění elektroměrovéh o rozvaděče. Kupodivu bylo funkční. Po připojení na svorkovnici PEN, začlo v domě vše opět fungovat. Rozvodné závody rychle opravili závadu a do roka předělali i celou přípojku do kabelu AYKYz.
Proto jsem zastáncem přizemnění. Nejde ani tak o běžný provoz, ale hlavně o poruchové stavy, kdy nám to může zachránit krk, nebo alespoň spotřebiče v domě, nebo bytu. Vím, že staré instalace fungují v mnoha domácnostech a mohou sloužit třeba ještě řadu let, ale taky jsem viděl už moc nebezpečných situací v případech přerušeného PEN vodiče, hlavně u Al instalací.
Citace: Lubomír Jindra 21.10.2011, 20:37
čím více je potenciál vodiče PEN nebo PE shodný s potenciálem země, tím je elektroinstala ce bezpečnější
Souhlas. (drinks)
Petr Doležal:
Citace: Jan Franěk 22.10.2011, 14:59
Sám doma jsem zažil, co to znamená příjít na přívodu o PEN vodič. Bylo to staré přizemnění elektroměrovéh o rozvaděče. Kupodivu bylo funkční. Po připojení na svorkovnici PEN, začlo v domě vše opět fungovat.
A co propoj venkovní PEN, PEN do domku, přizemnění, zem? Netekl tam pracovní proud od sousedů, kteří byli též od PEN rozvodných závodů odříznuti? A nebo byl PEN přerušen jen na přípojce domku?
Jan Franěk:
Jen na přípojce k mému domu. V té době byla přípojka provedena Cu vrchním vedením. Nebudu ani popisovat, jak se to stalo. ANi by jste mi asi nevěřili.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana