Doslechli jste se, že TNK označila normu o aktivních hromosvodech za neplatnou?

<< < (6/46) > >>

Rozmahel Vladimír:
Ano, to je pohled pojišťovny. Měl jsem na mysli obhájení případné škody u hromosvodu provedeného dle té, či oné normy.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  16.10.2011, 16:23

Jenže to nedává dostatečný argument proti tvrzení že pokud na danou technologii, výrobek (aktivák),  neexistuje národní nebo evropská norma tak lze použít normu francouzskou.. .

Podle takové logiky bych si namísto ochrany proti blesku (dle existující platné normy) mohl klidně na střechu namontovat třeba postroj na velblouda podle egyptské normy (protože česká norma na ně není)  :D

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  16.10.2011, 23:23

Podle takové logiky bych si namísto ochrany proti blesku (dle existující platné normy) mohl klidně na střechu namontovat třeba postroj na velblouda podle egyptské normy (protože česká norma na ně není)  :D

Přesně tak. Stránky ÚNMZ :
Citace

•Česká republika má povinnost (stejně jako všichni ostatní členové Evropské unie bez ohledu na velikost a vyspělost národních ekonomik) převzít zpravidla do šesti měsíců do své národní soustavy ČSN všechny normy evropské.
•V současné době je soustava českých technických norem v naprostém souladu se soustavou norem evropských. To znamená, že veškeré evropské normy jsou průběžně přejímány do národní soustavy při současném zrušení těch národních norem nebo jejích částí, které jsou s přejímanými evropskými normami v rozporu. Tento proces plynule pokračuje tak, jak jsou zpracovávány a schvalovány nové evropské normy.
•České republika (stejně jako všechny státy) nemá povinnost převzít mezinárodní normy. Převzetí mezinárodních norem do soustavy norem ČSN se řídí národními potřebami.

O tom, že bychom se měli nebo dokonce museli řídit národními normami Francie nebo kteréhokoli jiného státu nemůže být řeč.
Takže jestliže nějaký šílený RT sesmolí RZ na tzv. aktivní hromosvod s odkazem na jakousi francouzskou normu, tak to má stejnou váhu jako kdyby se odvolával na vliv hromniček nebo jiného zaříkávání.

Jiří Schwarz:
Připomínka od "rejpala z Plzeňska":
může být v různých státech aktivák na budově francouzského velvyslanectví, když je to z jistého právního pohledu francouzské území? A zajímavé by bylo posoudit jak je to v takovém případě s vlivem na na budovy v okolí, které už "francouzské" nejsou...

Kamil Novák:
BTW:
Možná jsem měl možnost vidět situaci, kdy by tzv. aktivní hromosvod mohl fungovat.  :o
Nedávno jsem projížděl Železnobrodsko u ulicí v Praze-Kbely. Stojí tam moderní kostelík s křížem na vrcholu věže.
V blízkosti tohoto kříže je umístěna tyč s bambulí. Tato symbióza by mohla být funkční. Jen nevím, má-li blízkost kříže posilovat funkčnost bambule nebo má-li bambule chránit kříž před zásahem blesku.
Vzhledem k tomu, že byl zrovna pátek a byl jsem tudíž unášen kolonou chalupářů, nebylo možné zastavit a vyfotit to. Čímž prosím případného čtenáře, který v blízkosti bydlí, aby situaci zdokumentoval.

Těm z věřících, kteří čtou tento příspěvek a mohu jím být možná pohoršeni, se ateista omlouvá za tuto  ironickou poznámku.  (poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana