Je elektrotechnika vědní obor nebo je to otázka manuální zručnosti řemeslníka?

<< < (4/5) > >>

Milan Hudec:
Spíše bych řekl, že činnosti v elektrotechnic e jsou posláním.

Jan Franěk:
Citace: Lubomír Jindra  13.10.2011, 12:22

Když elektrikář přijde na stavbu, je tam tma a zima. Pak v potu tváře vytvoří elektroinstala ci a když je vše hotové, tak čeká ....... a nikdo nic neříká, ani bůh. Tak řekne sám "budiž světlo a teplo" a hle - je světlo a teplo a je to nádherný pocit, kdo to nezažil, neví o čem je řeč   :)

Patřím k těm, co tenhle pocit moc dobře znají  (drinks)

Citace: Milan Hudec  13.10.2011, 18:34

Spíše bych řekl, že činnosti v elektrotechnic e jsou posláním.

S trochou neskromnosti také souhlasím. Ale zřejmě je to i o přístupu k našemu oboru. Jestli mě ta práce baví a co všechno jsem ochoten pro obor obětovat ze svého času (často na úkor rodiny). To se ale nechá opět říci o každém, kdo bere své povolání (jakékoliv) "vážně".

Občast to přirovnávám takto. Elektrikář na vesnici, je jako doktor. Nikdy nemá volno. Pokaždé když má někdo problém, zazvoní třeba v 10h večer a potřebuje (vyžaduje) okamžitou pomoc.

To se projevuje třeba i tím, že když v naší vesnici vypnou elektriku (byť je to třeba i vylepené po všech možných koutech) tak během hodiny mám minimálně 2-3 telefony. Co se děje? Jak dlouho to nepůjde? S úsměven jim to vysvětlím, nebo odkážu na linku ČEZu. To samé bývá v případě poruch. To se nejdřív volá mě a pak teprve na ČEZ  ;D ;D Ale pomalu je to odnaučuji.  ;) ;)

Oldřich Morávek:

Můj dědeček byl kovář a podle vyprávění těch co ho pamazují v kovárně to byl PAN KOVÁŘ.
Byl to řemeslník.
KDyby k němu někdo přišel a mával mu pod nosem tovaryšským listem, stejně by ho jako řemeslníka neuznal, dokud by mu neukázal, že se umí postavit k výhni, umí vzít do ruky kladivo, má cit pro železo a umí z toho něco udělat, co bude fungovat, pěkně vypadat a něco to vydrží.

Proto se i já snažím být řemeslníkem.
Elektrika je řemeslo a jeho nevýhodou je to, že pracujeme s něčím, co není vidět, a je to nebezpečný.
Ke svý práci musím umět i ostatní řemesla, ale taky musím znát hranici kam až mohu jít a kdy už si musím volat na pomoc někoho od dalšího řemesla.
Je to ten cit, který mi říká tohle ještě zvládnu, protože tohle z mýho oboru zvládne molega zedník (zedník je jedno z mnoha řemesel na vymření, zato rochňat zednickejch přibývá geometrickou řadou)
Každý řemeslo jde dělat dobře a špatně a každý řemeslo je o neustálým učení a zdokonalování se.
Mi máme jakýsi standart, daný vyhláškou 50.
Ostatní to takhle nalinkovaný nemají, ale neznamená to, že se nemuseli vzdělávat a přemýšlet o svý práci.

Pro mě je to jednoznačně řemeslo. Složitý, těžký, vysoce specializovaný, nebezpečný a krásný řemeslo

Jiří Schwarz:
Citace: Jozef BABJAK  13.10.2011, 09:35

Nevedieť zasádrovať husí krk, tak sa asi urazím, lebo sa za špičkového IT pracovníka neskromne považujem. ...

Věřím, že umíte, znám takových lidí dost.
Ale také jsem se setkal se špičkovými odborníky na IT, u kterých "manuální schopnosti" končí na konektoru RJ, připojit vodiče k modemu na rozvod, to je pro ně neskutečný problém...

Josef Filip:

Tak koukám na tuto diskuzi a chtěl bych také něco napsat a popsat příběh jak jsem dospěl ke svému názoru.
Jsem vyučeny autoelektrikář a pracoval tak cca 10 let až do doby, kdy jsem začal mít kožní potíže s ropnými produkty a musel ze zdravotních důvodů změnit obor.
Napadlo mě, že nejbližší mi bude asi běžný elektrikář, dodělal jsem si s pomocí UP vyhl.50 a nastoupil do práce.
Tam začalo mé zklamání a po zjištění že tato práce je z 80% o mlácení, řezání, vrtání do zdi a sádrování a z 20% o zapojování, byla moje představa o elektrikařině pryč.
To nemluvím o tom, že po třech letech u této firmy jsem už pracoval naprosto samostatně, měl svého učedníka a za peníze o 30% horší než na autech.
No bylo mi jasné, že tahle práce mě opravdu nenaplňuje.
Dodělal jsem si elektroprůmysl ovku a nastoupil jako servisní technik CNC strojů a automatizačníc h linek, kde pracuji už zase skoro 10 let.

Moje zkušenost
ELEKTROTECHNIK 90% diagnostika závad, programování, měření/10% lehká manuální práce (nutná alespoň základní znalost jazyků, norem, programování, měrení)  

AUTOELEKTRIKÁŘ  70% diagnostika závad, měření/ 30% manuální práce (nutná základní znalost programování, měření)  

STAVEBNÍ ELEKTRIKÁŘ  70% těžká manuální práce/ 30% zapojování (nutná znalost norem)

Nechci nikoho urazit nebo ponížit popisuji tady jen svou vlastní životní zkušenost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana