Je elektrotechnika vědní obor nebo je to otázka manuální zručnosti řemeslníka?

<< < (3/5) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Miroslav Minařík  12.10.2011, 15:20

A teď se zeptejme ostatních, co musí a umí elektrikář "jaksi navíc".

Co navíc, něco se zámečniství (svařování, řezání závitů...) občas kousek zednické (zapravit po sobě když, je někde nějaká drobnost),  občas musí být atomechanik když se mu na cestě rozsype auto, občas instalatér když, je potřeba odpojit vysypaný čerpadlo....dn es už je potřeba zvládnout i nějaké to programování (PLC, EZS ústředy, domácí telefony...)

Ale hlavně musí umět se z toho všeho nezbláznit (hlavně živnostníci)

Jan Franěk:
NEchci se srovnávat s ostatními řemesly. Nedovedu si představit všechna úskalí jejich oboru, protože je neznám tak dobře jako ten náš. 
Taky bych rozdělil elektrikáře do skupin. Sám na stavbě pozoruju značné rozdíly v myšlení a přístupu k práci a řemeslu jako takovému. Někdo dostane práci a pak o něm neslyším, dokud si nepřijde pro další. Jiný sádruje krabici 3x, protože mu pokaždé vypadne, nebo je nakřivo. Když nemá co dělat, sedne s telefonem a hraje hry, nebo kouká. Každou práci po něm musím zkontrolovat a neustále ho hlídat.

Proto bych si nedovolil paušalizovat v žádném oboru. O někom se dá říci že je dobrý řemeslník, protože každá práce je bezchybná, navíc si dovede umně poradit. Ale na vědce to jistě není. Spíš o přístupu k práci, myšlení a zkušenostech.
Kdysi jsem říkával- to je elektrodělník, to elektrikář a tohle pan elektrikář či mistr.

Ale jedno je jisté. Nároky na vědomosti, jsou v našem oboru hodně velké a nenapadá mě v rychlosti jiná banda řemeslníků, kde by to měli podobně náročné jak na znalosti, tak na zručnost. 

Rudolf Šála:
Citace: Miroslav Minařík  12.10.2011, 15:20

A teď se zeptejme ostatních, co musí a umí elektrikář "jaksi navíc".

Musí znát hodně teorie, zákonů a principů. Jinak nemá šanci řešit poruchy a havárie.
Nebo přehled v technických a bezpečnostních normách, to by mu zas neprošla revize.
Znalosti o ostatních řemeslech a návaznosti práce, bez nich by toho hodně promeškal.
Nároky na vzručnost a všestranost. Co si budeme nalhávat, náš obor je velice široký.
Kreativita a abstraktní myšlení. Bohužel, projekty jsou často na dvě věci nebo se nahromadí hromada změn.
Nemalá zodpovědnost.
Smysl pro estetiku. Aby dílo bylo nejen funkční ale i pěkné.
Široká znalost vybavení a materiálu.
Celoživotní vzdělávání. Musíme jít s dobou.
Logické myšlení.
Slušné jednání a komunikace. To je zase důležité aby se prosadili zásadní věci.

Stačí?  ;D    

Jozef BABJAK:
Citace: Radek Červený  12.10.2011, 13:12

Špičkový IT pracovník, který neumí zasádrovat krk je pro mě stejně bezcenný jako úkáčko, které vybuší za šichtu stovky metrů drážek, ale neví, co má do nich dát.

Nevedieť zasádrovať husí krk, tak sa asi urazím, lebo sa za špičkového IT pracovníka neskromne považujem. Našťastie toho - aj z elektriky - viem oveľa viacej. Sú chvíle, keď namiesto práce v IT v teplej kancelárii pri káve by som radšej sekal tie drážky. Kedykoľvek sekám tie drážky, som rád, že robím v IT.  (dance)

Celkom nechápem, o čom celá táto diskusia je: pripadá mi to, že sa niektorí potrebujú potľapkať po pleci, akí sú oni výnimoční, sú úplne naj, lebo keď Boh povedal "Buď svetlo!",  oni už mali naťahané káble. Páči sa mi odpoveď p. Franěka, kde pokorne priznáva, že nepozná úskalia iných odborov a remesiel.

(jednicka)

Lubomír Jindra:
Citace: Jozef BABJAK  13.10.2011, 09:35

Celkom nechápem, o čom celá táto diskusia je: pripadá mi to, že sa niektorí potrebujú potľapkať po pleci, akí sú oni výnimoční, sú úplne naj, lebo keď Boh povedal "Buď svetlo!",  oni už mali naťahané káble.

Když elektrikář přijde na stavbu, je tam tma a zima. Pak v potu tváře vytvoří elektroinstala ci a když je vše hotové, tak čeká ....... a nikdo nic neříká, ani bůh. Tak řekne sám "budiž světlo a teplo" a hle - je světlo a teplo a je to nádherný pocit, kdo to nezažil, neví o čem je řeč   :)

Takže já si zase myslím, že každý by měl být hrdý na to kým je a co dělá a obhajovat to svoje.  :) Ostatně je to základní princip života: Kdo není hrdý na to kým je a co dělá a nebude to vyzdvihávat, nikdy nebude úspěšný a navždy bude sedět v koutě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana