Pokud dám dva dráty o průřezu 1,5mm2 měď, zvětším tím průřez na dvojnásobek?

<< < (7/9) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Hejčl  06.10.2011, 19:51

Ve velkoobchodě DPH zaplatí také.

Ve velkoobchodě zaplatí DPH každý, 20%.
Ale pokud je elektrikář plátcem DPH, může zákazníkovi na RD účtovat sníženou sazbu, a to mu dává určitý obchodní prostor (10% ceny bez DPH).
Se sjednocením sazeb DPH tato výhoda zanikne.

Roman GAJDOS:
Citace: Jiří Schwarz  05.10.2011, 21:31

Proč?
Nějak mi to vychází, že 2x 1,5mm2 není levnější než 1x 2,5mm2 a jen to zbytečně přinese problémy.
I velmi malý přechodový odpor již ovlivní rozdělení proudu mezi vodiče, správné je jistit vodiče (kabely) samostatně.
Dáte na "odchod" 2 jističe 10A, za ně 2x vodič 1,5mm2 a až to spojíte, pokud to bude pro zásuvky, dáte tam jistič 16A?
A nejlepší by byl "dvoupólový jistič, aby vypínal oba vodiče (kabely),  jinak byste to musel ještě ošetřit podle ČSN 33 2000-4-46 (i při "vypnutí" může přicházet napájení po jiném vedení)
Ekonomický přínos tam nevidím, spíše naopak a těch komplikací co to přinese, nechápu myšlenkové pochody některých "objevitelů špatných cest"

Neplánujem niečo také a plne si uvedomujem samé nevýhody. Išlo mi čisto o hypotetický príklad a moju zvedavosť ako sa to má čo najkorektnejši e riešiť (ak vôbec nejaké riešenie existuje).

Zdenek Hejčl:
To: Fuk Tomáš
Ano je to tak, určitý manipulační prostor tam je společně se slevami ve velkoobchodě. Samozřejmě dle obratu.  o:-)
Pokud je v bau kabel za 36,- moje cena je pochopitelně o dost nižší. To si materiál kupující jaksi neuvědomí...
Přece nedá vydělat tomu vyděrači elektrikáři. To je jasné.
Nerozumí tomu, nebo nechce vědět za co elektrikář kupuje a platí nářadí, školení na nové technologie atd.

Pavel Hr:
Citace: Oldřich Morávek  06.10.2011, 15:20

Nepochopím, proč český šetřil, rači koupí někde v elektře klubo kabelu, než aby si ho nechal dodat montérem, který ho koupí laciněji, a i s rabatem zůstane levnější, nebo maximálně na stejné ceně, jako maloobchod. Jenže si vyúčtuje jen to, co skutečně rozmotá.

Protože kutil většinou těch pár desítek m nevhodného drátu/kabelu někde sežene zadarmo, najde na půdě, dostane od známeho zbytek ze stavby atd... A pak hledá jak ho využít, protože takoví lidé by ani místo doby strávené vymýšlením a bastlením nevydělali v zaměstnání tolik, aby si koupili správný materiál a zaplatili řemeslníka.

Petr M:
Citace: J.Snajdr  06.10.2011, 18:55

Zajímalo by mne o kolik sežene firma (živnostník) levnější materiál než laik v tom samém obchodě,  jaký je prosím rozdíl v ceně?

Když beru matroš ve velkoobchodě jako fyzická osoba, připočítají si klidně 30%. Dokonce to tam mají jako upozornění na dveřích do kanclu...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana