Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Elektrické a momentové šroubováky
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Elektrické a momentové šroubováky  (Přečteno 6103 krát)
Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu
*

« kdy: 05.10.2011, 09:02 »

Elektrické a momentové šroubováky
Elektrické a momentové šroubováky - Momentové šroubováky slouží pro přesné dotažení šroubového spoje. Přesné dodržení utahovacího momentu zajišťuje časovou stálost spojení i při tepelném a mechanickém namáhání. Dále pak zajišťuje stanovenou kvalitu výroby a šetří spojovaný i ...
Zdroj: zde...

Co vás napadá v souvislosti s touto informací?
Elektrické a momentové šroubováky
Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #1 kdy: 05.10.2011, 20:10 »

Možná by bylo zajímavé provést nějaký test těchto šroubováků, kde by si to mohli i elektrikáři osahat. Připravit tabulky s utahovacími momenty dle výrobců jističů a pak je zkusit utáhnout "normálně" šroubovákem pomocí "citu" a pak momentovým šroubovákem u jističů různých výrobců. Následně vyhodnotit pevnost utažených spojů.

Prozatím nemám potřebu momentový šroubovák shánět a tohle by mě mohlo přesvědčit, že dělám chybu a nebo taky ne. čím dál víc věřím tomu, co si mohu osahat, než papírovým slibům prodejců. Kdybych uvěřil všemu co mi cpou, tak vydělávám jen na nové nářadí, bez kterého vůbec nemůžu fungovat, jak se mě dnes snažila jedna paní přesvědčit, když mi nabízela tiskárnu za 13tis. bez které má firma údajně ani neexistuje
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #2 kdy: 05.10.2011, 21:19 »

Pokusy jsem prováděl, a mohu konstatovat, že předepsaný moment u jističů 3- 4 Nm by každý elektrikář při průřezu vodiče nad 4 - 6 považoval za nedostatečný, (pevný vodič trpí kývalismem a slaněný je málo "zhutněný".
Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #3 kdy: 05.10.2011, 21:28 »

Tak ať se firma pochlapí. Zadat za peníze reklamu, to umí každý. Ať dá svůj výrobek do ruky technikům a pak se uvidí. Test ohněm. Úsměv
Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Vít Rotrekl
*

« Odpověď #4 kdy: 05.10.2011, 21:49 »

Vidím to jako kolega Hudec. Otázkou je co je lepší. Jestli dotáhnout "na krev" nebo to co doporučuje výrobce. Já to raději dotahuju s citem co to jde.
Nějaký test s termokamerou. Co na to elektrika.tv?

Zaznamenáno

Mírně pokročilý RT Úsměv
Milan Hudec
*

« Odpověď #5 kdy: 05.10.2011, 22:05 »

Vidím to jako kolega Hudec. Otázkou je co je lepší. Jestli dotáhnout "na krev" nebo to co doporučuje výrobce. Já to raději dotahuju s citem co to jde.
Nějaký test s termokamerou. Co na to elektrika.tv?

Hranice mezi citem a krví je někdy tak křehká, a to nejen při použití šroubováku tanecek
Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #6 kdy: 05.10.2011, 22:11 »

Hranice mezi citem a krví je někdy tak křehká, a to nejen při použití šroubováku tanecek
Někdo má sílu po burčáku, někdo po "ostře kořeněné svačince",  já nejvíc "ztrácím cit",  když mě někdo pořádně vytočí...
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Znojmo (JM)

« Odpověď #7 kdy: 05.10.2011, 22:57 »

Osobně např. na dotahování jističů po montáži propojovací lišty používám běžnou akuvrtačku, nastavenou na nejnižší moment a následně jističe dotáhnu ručně, šroubovákem.
šrouby dotahuji podle citu, nesnažím se všechno dotahovat až "na krev".
Momentový šroubovák mám, ale běžně ho nepoužívám.
Samozřejmě jsem také zkoušel dotažení dle návodu výrobce, i mě se tento spoj zdál málo utažený.
Zaznamenáno

elektromontážn í firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.034 sekund, 21 dotazů.