Je nutné pospojování ve sklepě vyvést do hlavního rozvaděče?
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 08.10.2011, 21:31
ALe kolego. Ještě jsem neviděl projektanta, který by něco měřil. I přesto monoho z nich dokáže po prohlídce místa navrhnout adekvátní řešení. Zatím jsem jen cca 3x nebo 4x měřil odpor půdy pro jejich potřebu. Neznám snad žádného RT, který by připravoval projektantům podklady. To samozřejmě neznamená že nejsou. Jen o žádném ve svém okolí nevím.
A jestli mu podal všechny potřebné informace to samozřejmě také nevím. Jen se mi příčí tvrzení, že tento způsob je celý špatně. Já tvrdím, že jsou případy kdy to lze i takto provést. Odpovědnost je na každém z nás. Podobných rozhodnutí dělá každý znás poměrně často. Třeba i za volantem auta.
Berte to třeba tak, že elektrikáři něco nezdálo a ten poprosil o radu RT. Tem mu potvrdil jeho podezření a řekl, jak by to mělo zhruba správně být. Dalším krokem by stejně měl být projektant, aby na to mohl pak RT provést výchozí revizi. Co je na tomto postupu špatně? Asi jen to, že správný návrh (projekt) nebyl už od začátku u investora.
Že projektanti málo měří je mě známo a je to smutné.
Já bych si po telefonu netroufl dát radu (či spíše rozhodnout), jestli tam takový ochranný vodič zapojit či ne, pokud bych neměl řádnou představu o stavu dotyčné instalace.
Pokud tyto info. RT neměl, a přesto poradil (v zásadě rozhodujícím hlasem), je mě to podezřelé, minimálně má dotyčný RT malou představivost, co vše se může stát - kudy se bude courat proud a pod.
Zbyněk Bok:
Pánové,
nemám nic proti revizákům. A ani nic proti odborníkům....
Ale, já mám ve sklepě TČ. K tomu mám nějakou stavební připravenost, kterou jsem dodržel a udělal vše podle ní !
No, a teď potřebuju relativně jednoduchou věc. Připojit TČ. A asi se nebudu bránit, když bude připojené správně :) Nepopírám, že o nějaké revizi jsem měl určité tušení. Jen jsem si jí asi představoval poněkud zbytečně jednodušel Tedy, že RT zkontroluje, že je TČ zapojené v souladu s platnou legislativou.. .
No, a najednou se tu dozvídám, že v podstatě takové zapojení TČ je úžesnej vysavač peněz.
To bych si na to teda nejprve měl pozvat projektanta. Ten vytvoří krásnej dokument v deskách, ve kterých bude z 99% to, co už bylo stejně ve stavební připravenosti. ...
Pak přijde odborník elektrikář, který to podle projektu provede.
No, a pak přijde další odborník, který mi zkontroluje, že to je podle projektu a podle norem :D
A každý si to samozřejmě nechá patřičně zaplatit, protože taky musí jíst a jezdit....
To snad ani neni v tomhle státě možný. Já na jednoduché zapojení TČ potřebuju zaplatit 3 lidi, který se na tom budou živit !!
A z čeho budu živ já, to teda nevím !! (norm)
Prosím vás, já nepopírám , že tu jde o bezpečnost, ale nad tím se nedá než pousmát !!
Ten kterej to akorát bude platit
Lubomír Jindra:
Citace: Zbyněk Bok 08.10.2011, 21:52
To snad ani neni v tomhle státě možný. Já na jednoduché zapojení TČ potřebuju zaplatit 3 lidi, který se na tom budou živit !
A z čeho budu živ já, to teda nevím ! (norm)
Zkuste se stát také odborníkem a nabízet své služby :) Ale pozor, stojí to hodně námahy, hodně času a v neposlední řadě i hodně peněz. Dále když se pak ukáže, že nejste vševědoucí a neumíte zdarma řešit cizí problémy jako vědma na dálku z koule, ještě na vás budou lidé prskat o:-)
Zdenek Hejčl:
To Zbyněk Bok:
Tak to jste ještě nezažil ES ověření! Tam těch papírů a vyjádření je potřeba poněkud více než u tohoto případu. Toto je (beach)
Státní správa vyžaduje dokumenty, povolení, revize, plány provedení atd.... Nakonec to zkontroluje a vydá /možná/ rozhodnutí.
A my malí mravenečkové to musíme splnit, jak nařizují.
Mimo mísu: čím se živíte? ;)
Zbyněk Bok:
Ale pánové, vy jste mě trošku nepochopili 8)
Já nehodlám a ani nechci kritizovat či podceňovat vaše nabyté vědomosti a znalosti. A vůbec neříkám, že jste k nim přišli snadno...
Ale systém, kdy zákazník chce prostě jenom připojit 1 zařízení a musí k tomu mít
1.projektanta - který stejně hlavně opíše stavební připravenost
2.elektrikáře - který to zapojí podle projektu
3.revizáka - který to všechno zkontroluje a nakonec řekne, že to ten projektant neudělal dobře, protože jak jsem z této diskuze pochopil, je to na člověku a vůbec ne na vyhláškách ČSN, tak se na mě nezlobte, že jsem naštvaný !!
To je prostě pro mě bor.... !!
Když už je to tak složité , tak proč tohle všechno neudělá 1 člověk??? Proč to tedy není tak, že 1 osoba se přijede podívat, navrhne řešení, provede ho a podepíše se pod to, že to je v pořádku a podle ČSN ??
Proč potom já jako obyčejný zákazník se mám dohodovat jestli revizák je moc přísnej a nebo projektant málo přísnej. Kde já pak budu hledat pravdu??? Ať je za to odpovědná 1 osoba a tu pak já zaplatím.
Ale je vidět , že na jednoduchou otázku, kterou jsem na počátku celé diskuze položil, existuje miliony vyhlášek ale řešení, to je vědecká práce !! A to je to , co mi vadí, to je celé.....
Vaší práci (poklona) ....
P.S: Joo, a to, čím se živím, to opravdu nevyřeší mou otázku, jestli zelený drát, který bude plnit funkci pospojování zapojím do zásuvky a nebo to potáhnu do rozvaděče....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana