Je nutné pospojování ve sklepě vyvést do hlavního rozvaděče?
Zbyněk Bok:
NO, chápejte, že já jsem laik. A nemám tušení, jak fungují revizní technici elektro.
Ale to, že se musí ten drát natáhnout od někam někam, tak to mi řekl elektrikář, který to po telefonu konzultoval právě s revizním technikem.
Tedy, bohužel je to smutné, ale asi je to tak, že pro některé RT je nezbytné posouzení skutečného stavu elektroinstala ce a někteří RT si troufnou poradit i po telefonu....
Ale pro obyčejného zákazníka z toho vyplývá, že opět záleží , na koho narazí !!
Určitě tu máme ale nějakou normu, podle které musí být zcela jasné (nebo alespoň si to naivně myslím), jak má být správně provedená instalace, jak se má správně připojit TČ a jestli je nezbytná nějaká další ochrana - pospojování...
Zbyněk Bok
Milan Hudec:
Tak jak vás jeden doktor vyléčí a druhý zabije, tak jak vás jeden právník vyseká, druhý nechá zavřít, tak co revizák, to trochu jiný názor.
Jedním z hlavních úkolů revizního technika, je posoudit shodu mezi provedením a projektovou dokumentací.
V tomto případě nijakou nemáte, a je skutečně nutné posouzení situace na místě (těch norem, které se k vašemu případu vztahují je více a je nezbytná jejich jemná implementace na váš problém)
Na toho revizáka, co to řešil po telefonu raději zapomeňte - je za určitých okolností svému okolí nebezpečný.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 08.10.2011, 20:22
Na toho revizáka, co to řešil po telefonu raději zapomeňte - je za určitých okolností svému okolí nebezpečný.
S tímto tvrzením bych byl opatrný. Platí to opravdu jen za určitých okolností.
Pokud dostávám informace od laika, neočekávám, že mám přesně to co potřebuji ke správnémů posouzení situace a k relevantnímu návrhu řešení. To by bylo bláznovství. Ale pokud se bavím s kolegou elektrikářem, který mi vysvětlí co potřebuje a dodá mi potřebné - odborné- informace, mohu mu poradit některá řešení i po tom telefonu. Tedy pokud to situace dovolí a já budu odpověď znát. Chci tím jen říci, že v některých případech i sám poradím, pokud volá kolega elektrikář, kterého znám. To že nejlepší je vše posoudit přímo na místě vůbec nepochybuji a také to doporučuji. Navíc návrh řešení je opět práce projektantů a ne revizáků. Jak psal kolega Hudec, revizák posuzuje shodu a provední instalace s projektem a normami.
Proto bych toho revizáka hned neodsuzoval. Navíc bych pochválil elektrikáře, který se snaží tuto záležitost řešit a že slepě nekoná jen to co "se mu řekne", ale používá i hlavu. (dance)
Milan Hudec:
Pokud měl ten elektrikář na místě řádný měřák a podal po telefonu RT veškeré infa potřebná k posouzení, pak beru zpět, ale v tuto možnost moc nevěřím.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 08.10.2011, 20:52
Pokud měl ten elektrikář na místě řádný měřák a podal po telefonu RT veškeré infa potřebná k posouzení, pak beru zpět, ale v tuto možnost moc nevěřím.
ALe kolego. Ještě jsem neviděl projektanta, který by něco měřil. I přesto monoho z nich dokáže po prohlídce místa navrhnout adekvátní řešení. Zatím jsem jen cca 3x nebo 4x měřil odpor půdy pro jejich potřebu. Neznám snad žádného RT, který by připravoval projektantům podklady. To samozřejmě neznamená že nejsou. Jen o žádném ve svém okolí nevím.
A jestli mu podal všechny potřebné informace to samozřejmě také nevím. Jen se mi příčí tvrzení, že tento způsob je celý špatně. Já tvrdím, že jsou případy kdy to lze i takto provést. Odpovědnost je na každém z nás. Podobných rozhodnutí dělá každý znás poměrně často. Třeba i za volantem auta.
Berte to třeba tak, že elektrikáři něco nezdálo a ten poprosil o radu RT. Tem mu potvrdil jeho podezření a řekl, jak by to mělo zhruba správně být. Dalším krokem by stejně měl být projektant, aby na to mohl pak RT provést výchozí revizi. Co je na tomto postupu špatně?? Asi jen to, že správný návrh (projekt) nebyl už od začátku u investora.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana