Je nutné pospojování ve sklepě vyvést do hlavního rozvaděče?
J.Snajdr:
Pán nejspíš bych typoval, myslí natáhnou ještě samostatný ochranný vodič k TČ. Ve sklepě určitě ano, typoval bych CY 4mm-6mm2, když není HOP tak do rozvaděče na PEN(PE). Doufám, že se nemýlím? :)
Zbyněk Bok:
No, díval jsem se kam to šlo a bohužel nikde nic nenašel...
Nic o tom není ani v návodu na instalaci ani v dokumentu stavební připravenosti od NIBE.
Projektovou dokumentaci nemám....
Pospojováním jsem měl na mysli (tedy alespoň tak to definoval elektrikář) spojení všech kovových částí 1žilovým vodičem tak, aby nemohlo dojít k situaci, že na nich v rámci jedné zóny bude jiné napětí. Tedy, že si sáhnu na jednu trubku a zároveň na jinou, kde bude jiné napětí a tím mě to nakopne....
Jenže nerozumím tomu, proč mám ten drát natáhnout až do rozvaděče, když z rozvaděče mi jde do TČ 5-žilový kabel, a tak tato ochrana je jen doplňková a určitě ze sklepa do domovního rozvaděče zároveň nedosáhnu.... Přece by mělo stačit ten drát ukončit např. v zásuvce....
Zbyněk Bok
Lubomír Jindra:
Citace: Zbyněk Bok 07.10.2011, 15:03
Jenže nerozumím tomu, proč mám ten drát natáhnout až do rozvaděče, když z rozvaděče mi jde do TČ 5-žilový kabel...
Chytří lidé vymysleli opatření, které existuje jaksi "vedle silového rozvodu" v budovách a nazvali ho ochranné pospojení. Princip je v přivedení a spojení na jedno místo (svorkovnice HOP) všech vodičů od různých vodivých/technických/místně pospojovaných (bigbb)... částí/zařízení... budovy s uzemněním. Tím se dosáhne vyšší bezpečnosti elektroinstala ce a větší odolnosti proti rušení. A to je fakt dobrý, občas se to může hodit 8)
Jiní chytří lidé vymysleli, že při stavbě specifických zařízení (jako je třeba elektroinstala ce pro tepelné čerpadlo ;) nebo vůbec jakákoli nová elektroinstala ce), pro které není možné stanovit všeobecná jednoznačná pravidla, podle kterých by bylo možno snadno a správně postupovat při jejich konstrukci, bude vytvořena odborníkem "projektová dokumentace", která vše vyjasní a tím předejde otázkám typu: "proč musím voe táhnout odsud tam nějaký drát navíc, když to bude kua fungovat i bez toho?" ;)
j.snajdr:
Projekt určitě ano, ale dostanete se jako elektrikář do situace, že prostě ho žadatel nemá a kroutí hlavou co to po něm chcete, jak si potom poradíte v této situaci, když neutečete? :) Myslim, že jako odborník to musíte udělat dle ČSN, tak co mu poradíte?
Lubomír Jindra:
Citace: j.snajdr 08.10.2011, 08:59
Myslim, že jako odborník to musíte udělat dle ČSN, tak co mu poradíte?
Žádný odborník si bez znalosti místních podmínek (!) a stavu elektroinstala ce (!) nedovolí dávat rady typu "takový a takový drát natáhnout odtud tam". (no)
V internetové diskusi na dálku lze u takovýchto případů smysluplně diskutovat pouze v obecné rovině. Doporučuji pozvat na místo RT ke konzultaci (nebude to zadarmo, protože RT mimo jiné potřebuje jíst a kupovat benzín, třeba má děti...)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana