Musí být u hromosvodu samostatné tyčové zemniče propojeny s uzemněním HOP?
Alois Kadlík:
Citace: Fuk Tomáš 14.09.2011, 08:39
Ano, chápu. Moje vize je, že někam pokročíme - Vaše vize je, že se vrátíme zpátky na stromy.
Asi jak kdo - obojí má jistý půvab.
Zatím nemám důvod věřit, že Vaše vize ohledně blesku je správná a jediná.
Těch vizí může být více a posílat někoho na stromy nemá význam.
Nic ve zlém.
Miroslav Macek:
Citace: Jan Hájek 13.09.2011, 11:43
Super, jak vypadá izolační vložka na 22 kV ? Předpokládám, že bude levnější než 2 metry pásku a dvě svorky za cca 300 Kč :D.
K uzemnění plotu obvykle 2 metry pásku + 2 svorky nestačí (ledaže by ten plot byl kratší než 2 metry).
Mrkněte například do IEEE Std. 1119, tam uvidíte jak se to dělá.
Fuk Tomáš:
Citace: Alois Kadlík 14.09.2011, 11:39
Ale pro mne za mne si klidně věřte i tomu, že elektřinu přenášejí trpaslíci v baťůžkách, mne z toho hlava bolet nebude.
...posílat někoho na stromy nemá význam.
To si myslím taky, tak to hlavně řekněte p. Ratiborskému, který by nás tam rád viděl :D
Milan Hudec:
Těch vizí může být více a posílat někoho na stromy nemá význam.
Nic ve zlém.
Naprosto s Vámi souhlasím, dle mých zkušeností na slova p.Fuka vždy dříve nebo později došlo, proto si dovoluji tvrdit, že jeho vize je jediná správná.
Jan Franěk:
I když pominu normy a jejich výklady, zůstane mi ještě selský rozum, který mi říká, že pokud mi uhodí do domu, budu chtít co nejrychleji odvést jeho potenciál pryč, aby napáchal co nejméně škody. To se mi povede leda tak, že mu připravím co nejlepší cestu do země. Tady mi vychází jasně, že bych měl použít co nejvíce svodů, čímž blesk "rozdělím" do monoha menších a ty budou méně škodlivé. Dále mi to říká, že vše co je vodivé a dost velké na to, aby se o to blesk zajímal, by mělo být také uzeměno (připojeno ke svodům), nebo dostatěčně chráněno před možností úderu do předmětu.
Během úderu blesku a jeho "odvedení" do země, se na okamžik mnohonásobně zvedne potenciál i v okolí zeměniče. Zde opět, selským rozumem, očekávám to, že pokud mám možnost připojit jedno uzemění k druhému, jedině tím mohu při ochraně získat. Čím větší plocha zemniče bude, tím menší rizika pak hrozí mě, mé rodině a mému majetku, protože se vše "rozprostře" na mnohem větší plochu.
Pokud mám okolo domu vodivý plot, je celkem logické, i když se to u RD jistě běžně nedělá, že by se měl zřejmě také uzemnit, a klidně ho i propojit k základovému zemniči, je li to možné. Dovedu si přestavit jaké riziko může nést takový plot třeba před bouřkou, když se v něm něco naindukuje. Dnes často vídáme pletivo natažené na plastové sloupky. To může znamenat velké riziko.
Jedni zde upozorňují na možná rizika a druzí hledají pouze důvody k tomu, proč to nedělat. Pokud si dobře pamatuji ze školení, tak každým krokem k posílení ochrany, měním i velikost rizika, jež mi hrozí. Proto by argumenty oponentů ochran neměli znít ve stylu- proč to neudělat, ale spíš jestli jsem ochoten ta rizika podstoupit a ušetřit nějakou korunu. Docela mě baví, jak se argumentuje tím, že svodiče nejsou 100% ochrana, ale pouze sníží riziko poškození spotřebičů, proto jsou zbitečné. Něco jako že svodičem za 15tis. chráním majetek za 10 tis. tak mě to nevadí. Když ale majetek dosáhne hodnoty 30tis, uš bych o tom uvažoval. V případě 100tic neuvažuju a instaluju.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana