Lze umístit plochý kabel CYKYlo do betonove podlahy?

<< < (4/10) > >>

Pavel Horský:
S těmi radami veřejnosti....... .............. ...když se poradí laikovi, jak se má zachovat v případě,  že se nechal napálit od montéra nebo firmy, když se někomu nezdá to, co mu někdo provedl nebo bude provádět, když si není někdo z kolegů jistý svým počínáním, když někdo z kolegů shání nějakou věc, ale nemůže na ni nikde natrefit...... ............to vše beru a sám rád poradím.

No co se mi ale stalo dnes, to prostě překousnout nemohu.

Volal mi elektrikář z jedné firmy zabývající se servisem a montáží regulace plynových zařízení a plynových kotlů. Původně se chtěl jen zeptat, jestli na melouchu může použít pro přívod kabel určité dimenze. Pak z něj začaly lézt další a další dotazy a já debil mu na vše odpověděl s pocitem dobrého skutku. Pak se člověk dozví,  že jsem vlastně kvůli němu o ten kšeft přišel, neboť jako melouchář zakázku vyhrál a já byl drahý. Já obětuji spoustu času k neustálému studiu norem, neustále se sebevzdělávám a pak poradím joudovi, pro kterého jsou tyto úkony naprosto cizí věcí. Ve finále sklidí pšenku on a já jakožto rádce jen utřu nudli.

A takových kolegů melouchářů znám spoustu a všichni chodí pro rady.
A tak jsem si řekl "hov..o",  až se mě zase někdy někdo z melouchářů,  kteří mi berou práci, zeptá na problém, bez jehož vyřešení nemůže dál pracovat, řeknu si před odpovědí o patřičný obnos.
Já vím, že najednou budu za největšího hajzla, ale budu mít klid. Mne neustálé studium stojí dost peněz, tak proč mám stále něco dávat zadarmo?!

blesk11:
Tak tu tedy zpoplatněte otázky pro ty meloucháře po prokázání osvědčení atd.,  ať tu nečtem řeči o ničem a neradí se dobrodruhům. Možná by to hodně lidí přivítalo!?

Jan Alin:
Citace: Pavel Horský  08.09.2011, 19:47

Já vím, že najednou budu za největšího hajzla, ale budu mít klid.

Jo, přesně tak to dopadne, vlastní zkušenost. Od jisté doby říkám že takhle z hlavy nevím a že bych musel k počítači ale dostanu se k němu až večer nebo zítra.

Berk:
Klidne ho do betonu mužeš dat, ale doporučuji ti hodit do do chraničky. Nic se nedeje. A s tema dristama kolem si nedelej tažkou hlavu :)

Jan Franěk:
Myslím, že neustálé dohady o tom jestli radit laikům, nebo popřípadě co jim ještě poradit, jsou nekonečné. Osobně zastávám názor, že dávat jen velmi omezené a všeobecné rady. Důvodů k tomu mám více.
-Třeba když nedostane laik potřebnou radu (zde zdarma) s tím, že má mít projekt, snad časem pochopí, že ten řeší naprostou většinu jeho dotazů a jako bonus má páku na elektrofirmu a případné problémy. Navíc bude vlastně jednat v souladu se zákonem.
-Nebo že některé rady mohou laikům i ublížit, už jenom proto, že nám nedají potřebné informace a detaily, potřebné ke správnému řešení dané situace. Třeba jen protože vlastně nevědí jako informace mají poskytnout aby dostali správnou odpověď.
-Pak některé dohady o správnosti postupu, nebo materiálech, patří spíš do uzavřené/odborné sekce. Toto není místo na dohady. Je to jako se hádat s manželkou před hosty. Laik by měl mít naservírovaný spíše výsledek, než několik stránek hádek, blábolů a tak podobně. Snižujeme sami tím svou vážnost v jejich očích.
- Dotazy- mám 50tku, ale dlouho to nedělám, potřebuju poradit- jsou třešničkou na dortu. Na internetu se může každý vydávat za koho chce. A tyto případy jsou jasným podvodem. Jak uvidím tuto větu, je mi jasné, že poradit nechci. Podvodníky už z proncipu nemám rád. Pokud chce někdo ušetřit, rád mu s instalací pomůžu. Dělal jsem jich mnoho, kde si investor sám sekal i sádroval krabice. Já pouze podle projektu natahal kabely a pak zapojoval.

Důvodů je více, ale zde na to není prostor. Přikláním se spíše k reakci Milana Karvánka. Když bych chtěl jako laik rozporovat postup firmy která mi provádí instalaci, pozvu si svého RT a ten mi vše vysvětlí a pomůže s jednáním u elektrofirmy. Samozřejmě si ho musím zaplatit, ale pak mám i v ruce nějaký doklad a tím i páku na firmu, nebo jejich nepoctivého RT.
Rady ověřených elektrikářů jsou sice  většinou správné, ale na dálku podle mě ztrácejí váhu. Bral bych je spíš jako poradní hlasy, i když to je rozhodně lepší, než rady od lidí schovaných pod přezdívkou. To se to radí, když za své výroky vlastně nenesu jako anonym žádnou odpovědnost, jako ti, co se zde vyskytují pod svými pravými jmény.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana