Lze umístit plochý kabel CYKYlo do betonove podlahy?
blesk11:
Lze umístit plochý kabel CYKYlo přímo samostatně do betonove podlahy v RD? Viděl sem to od jedné velké firmy že to dělá, mě se to teda moc nelíbí.
Milan Hudec:
Citace: blesk11 07.09.2011, 18:26
Lze umístit plochý kabel CYKYlo přímo samostatně do betonove podlahy v RD? Viděl sem to od jedné velké firmy že to dělá, mě se to teda moc nelíbí.
Tento kabel není vhodný do betonu a popravdě řečeno, vzhledem ke ztenčujícím se izolačním vrstvám u nových výrobků, bych tento kabel nepoužíval raději nikde.
Mám mnohem raději CYKY - silnější izolace a alespoň mě se s ní lépe pracuje (CYKYLo dávat na placato aby se nekroutil ve větší délce do stěny je většinou .......)
Khun Václav:
CYKYLo se dobře dává na strop, když se táhne kabel pro svítidlo do prostřed místnosti.... jinak ho taky moc nepoužívám... CYKY má lepší mechanickou odolnost.
Jiří Schwarz:
Citace: Vilfein 07.09.2011, 20:39
CYKYLo se dobře dává na strop...
Dává se dobře, ale u dřevěných stropů nové provedení CYKYlo s izolací "tmavá šprcka" moji důvěru nemá, i když výrobce tvrdí, že má stejný "požární atest" jako CYKY.
U podlahy záleží na velikosti. Solidní stavař řeší vliv tepla, udělá na okrajích dilatační spáru vyplněnou nějakou pružnou hmotou, ale jestli nějaká hrana na přechodu z betonu nemůže poškodit kabel, to neřeší.
Do podlahy raději CYKY a ošetřit okraje a přechody.
Milan Karvánek:
Bezpředmětná otázka i odpovědi. Při realizaci čehokoli se má elektrikář držet projektu a specifikace materiálu, jehož vhodnost pro danou aplikaci je ověřeno z katalogového listu výrobce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana