Vážený studente Petře E.
Pokud je mi známo, výtahy se nikdy nenapojují na stoupací vedení, vždy mají svoje vedení (mám dojem že prostorově odděleně od domovního, a pokud si pamatuji tak výtah s funkcí evakuačního výtahu má přívod ve zvláštní požárně odolné stoupačce). Navíc výtah musí mít dole v HDS nebo HSS jištění jen a jen pro sebe zvlášť označené.
Podívejte se na předpisy pro domovní výtahy pro dopravu osob, úloha se vám zjednoduší -soudobost a odběr bytových stoupaček klesne.
existují nějaké výkonové vypínače,které se dají spřáhnout?
K tomuto účelu se používají deony, mají funkci jistící a dají se mechanicky i elektricky spřahovat, blokovat proti sobě atd. Stáhněte si např. katalog deonů Modeion od OEZ (a navíc jejich Sichr).
Ale ve Vaší úloze je toto použití poměrně nákladné a pokud vám vyjde dvojice stoupacích vedení, pak moderní řadové pojistkové odpínače lze také spřahovat. Jenže je to velice nepraktické při opravě na jednom stoupacím vedení muset vypnout celý dům, to jako projektant musíte také uvážit. Takže podle mne je optimální nezávislý pojistkový odpínač pro každé stoupací vedení - dá se jím bezpečně vypnout jmenovitý proud ve 3 fázích najednou. Navíc pojistka má mnohem větší omezovací schopnost než deon. A pokud chcete vypnout obě stoupačky, tak vyjde levněji a hlavně praktičtěji než spřahování odpínač předřazený oběma odpínačům pro stoupačky.
Ve Vaší úloze se totiž setkávají podmínky technické (fyzikální) s normami a předpisy ochrany osob - zejména předpisy požární ochrany pro bytovou výstavbu. To je u projektování typické, musíte vyhovět všem požadavkům a mít nastudováno obojí.