Proč má CITEL světovou novinku, o které se nemluví?

(1/3) > >>

František OK52:
V tomto klipu Elektrika.tv jsem si všiml tvrzení, že Citel jako první na světě dodává všechny tři stupně ochran v jediném přístroji.

http://elektrika.tv/video/2011/110901_1000_prochazka_01_cast_01.mp4

Nechápu proč na to nepřišel někdo ze světových lídrů (DEHN, Phoenix, OBO) nebo třeba český Hakel nebo [Odkaz zde!]. Pokud vyvinu světový unikát, pak by se mělo o tom všude psát, ne? Nebo je to vynález jen tak pro náš český trh? Za české peníze a ...

Fuk Tomáš:
Ano, v řeči to tam dotyčný pán říká.
Je ovšem zajímavé, že takovou věc firma Citel nepropaguje ani na svém vlastním webu www.citel.cz. Tam se jako o novince hovoří o kombinovaném svodiči B+C (tř. 1 + 2),  a ty vyrábí kde kdo. Ani na americkém webu citel.us není žádná zmínka o jiném svodiči, než tř. 1+2 anebo 2.

Petr M:
Jestli to nebude tím, že Dčko má být až v místě spotřeby a chrání i proti špičkám, způsobeným např. indukcí při souběhu s hromosvodem. (norm)

Provedení B+C+D by bylo moc nebezpečný. Dostane to do pracek zdatný obchodník a nalže zákazníkům, že už další ochranu na nn nepotřebují. Zákazník bude mít rozvaděč v přízemí, kabel nahoru do podkroví a tažený 10m pod hřebenem střechy. A druhý konec kabelu zapojený na drahou elektroniku v pracovně. Šlehne blesk, naindukuje se špička do kabelu, na jednom konci indukčnosti (zkratová spoušť jističe + součtový trafo chrániče) a za tím přepěťovka, na druhým citlivá elektronika. Otázka zní, jestli bude špička tak uvědomělá, že se prodere indukčností ochran do přepěťovky, nebo podlehne primitivním fyzikálním choutkám a bude hledat jednodušší cestu skrz připojenou elektroniku. Sázím litr na druhou možnost... ;)

František OK52:
Mám takovou zkušenost s některými firemními vychvalovači, že na veletrhu mi mezi čtyřma očima vylžou neskutečné a pak se dozvím, že je to jinak. Tady to CITEL řekl na kameru, tak snad ví, že to vidí víc lidí, než na té výstavě. Asi nelhal, jen je mi divné, že jsem nic podobného nikde neslyšel. A to o "62 305"něco vím".

Milan Hudec:
Jaký je rozdíl v ochranné hladině hned za rozvaděčem bez uvažování dalších vlivů na vedení v jeho další délce, pokud bude v rozvaděči instalován B+C, či B+C+D?
Řekl bych, že při uvažování běžně používaných kvalitních výrobků žádná.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana