Mohu na vodičích N či PE v TN-S naměřit nějaké napětí vůči jiné zemi?

<< < (2/7) > >>

Fuk Tomáš:
Pro dokreslení doplním - nejen že za normálních okolností, když je vše OK, naměříte mezi svým PE a nějakou jinou zemí nějaké střídavé napětí (v řádu desetin až jednotek V). Naměříte i nějaké stejnosměrné napětí (v řádu desetin V),  dané různým elektrochemick ým potenciálem různých zemničů v různých zeminách.

Jiří Schwarz:
Pokud má dům dobré uzemnění (hromosvod, nejlépe se základovým zemničem) a je správně provedeno hlavní ochranné pospojování, je to napětí velmi malé (na PE vodiči),  maximálně v desetinách Voltů.
Pokud není HOP správně provedeno (nebo není vůbec) a poslední uzemnění sítě TN je sto i více metrů daleko, stává se, že se objeví napětí v jednotkách Voltů a mění se podle zatížení sítě a rozložení zátěže do jednotlivých fází.

Pokud naměříte napětí mezi "PE kolíkem" zásuvky a hromosvodem, vodovodem, radiátorem UT,... doporučuji návštěvu "odborníka",  aby problém zmapoval a navrhnul řešení.

Filip73:
Uzemnění mám samozřejmě dobré. Odpor zemniče je 13.5, celkový 1.7Ohm. Proti vodovodu, radiátoru atd. nenaměřím nic, neboť je vše pospojováno. Hromosvod není spojený s uzemněním PE vodiče, takže tam klidně naměřím ty 2-3V. 

Jiří Schwarz:
Tak jste se právě přiznal, že tam máte cosi, co asi vůbec v pořádku není.
Nevím, jak a kde jste naměřit ty 2 hodnoty uzemnění, ale "nespojení" hromosvodu s PE (PEN),  to je tak možná podle nějakého předpisu ESČ pro hromosvody, někdy z 50. let minulého století!
Bohužel to je přesně ten případ, kdy se může stát, že nějaký redaktor "TV NOHA" bude vykládat, jak blesk zapálil dům, přestože měl hromosvod...

Filip73:
Nevím podle jakých pravidel toto usuzujete, ovšem norma říká, že při dodržení bezpečné vzdálenosti těchto zemničů(min. 5 metrů) se nemusí spojovat. Hodnoty odporu jsem si nikde nevymyslel, ale mám je na revizní zprávě el. istalace. Prozatím tady čtu od každého jiný názor, takže pořád nevím, jak to s tím napětím na PE/N má být?   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana