Mohu na vodičích N či PE v TN-S naměřit nějaké napětí vůči jiné zemi?

<< < (5/7) > >>

Filip73:
Citace: Jiří Schwarz  04.09.2011, 11:58

Navíc mi z předchozích příspěvků není jasné vaše tvrzení, že máte uzemnění. Jaké, čeho, ...?

Jaké uzemnění máte na mysli? Hromosvod, PEN?  

Citace: Fuk Tomáš  04.09.2011, 11:20

Revizní zpráva je, v tom lepším případě, pro vás potvrzení, že hromosvod plní svou funkci dle normy platné v době stavby. To, co s odřenýma ušima splňuje normu starou 50 let, nemusí být nutně dobré i dnes. Změnil se stav poznání, stav techniky, rizika i vnímání jejich závažnosti.

To je sice pravda, ale starší el. instalace(před novou normou) se přece podle aktuálních norem nemusí předělávat. Navíc pochybuji, že by se kdysi používaly nějaké speciální bleskojistky, které by chránily před případným zavlečením bleskového proudu do el. inst. ze strany zemniče.  

Petr Moravec:
To: Filip 73
Pane nalézáte se na portálu Elektrika.CZ
Příspěvky zde píší v mnoha případech lidé, kteří většinou chápou vlastní princip problému. Pokud se chlácholíte údaji z 50 let staré normy,
tak vám držím palec a přeji minimum bouřkových dní.

Fuk Tomáš:
Citace: Filip73  04.09.2011, 14:57

... ale starší el. instalace (před novou normou) se přece podle aktuálních norem nemusí předělávat.

Nikdo vám také netvrdí, že máte zákonnou povinnost něco předělat.
Z pohledu zákona to nejspíš máte v pořádku. Teď už jen zbývá vysvětlit to bleskům.  :D

Filip73:
A jak by mělo vypadat případné dodatečné pospojení těchto vodičů? 

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  04.09.2011, 19:31

Nikdo vám také netvrdí, že máte zákonnou povinnost něco předělat.
Z pohledu zákona to nejspíš máte v pořádku. Teď už jen zbývá vysvětlit to bleskům.  :D

O té povinnosti mám trochu pochyby, je mě známo ustanovení v 33 2000-1 ed.2 o starých instalacích, zda se to týká i hromosvodů nevím.
Jistá obezlička se dá najít v poslední změně 33 1500, ta ovšem odporuje ustanovení té samé normy - úvodní ustanovení.
Tj. pokud je pro určitý druh zařízení zavedena norma jiná, pak pro revize platí ona, nikoli 33 1500.

Příspěvek prosím berte coby zamyšlení k současnému stavu normalizace, nikoli jako doporučení veškeré instalačky předělávat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana