Jak zužitkovat velmi silné podpětí?
petr fr:
Přestěhoval jsem se do mlýna, kde je malá vodní elektrárna. Chtěl bych tuto elektřinu využít, ale pokud možno bez větších investic.
Elektrárna nemá stabilizátor.. . a tak se napětí mění podle toho, kolik je zapojeno spotřebičů. Nastavuju množství vody na turbínu tak, aby napětí nikdy nepřekročilo 230V, takže toto kolísá mezi 50V a 230 V, podle zrovna sepnutých spotřebičů.
Elektřinu zatím využívám pro napájení přímotopů a bojlerů - těm nevadí podpětí a kolísání napětí.
Rád bych ale touto elektřinou napájel i další zařízení - ledničku, počítač, případně i pračku... - existuje nějaký levný způsob, jak tuto část elektřiny stabilizovat na 230V? Nechci moc investovat, protože nevím, jak dlouho tu budu bydlet, jsem tu v podnájmu, spokojím se i s nějakým provizorním řešením.
Jan Kelbich:
El. stroje sice nejsou můj obor, ale nedá mi to. Celé se mi to zdá podivné, zdá se, že elektrárna není celkově v dobrém stavu.
V každém případě si zjistěte, jaký je výkon elektrárny, zda tento svými spotřebiči výrazně nepřekračujete - pak není co řešit. A čím budíte rotor generátoru ? Je budicí obvod v pořádku ?
A regulovat napětí průtokem vody, to také není dobrý nápad. Tím byste měl udržovat konstatní otáčky turbíny a tím frekvenci generovaného napětí - takhle se vám bude výrazně měnit.
Také se mi nezdá, že by elektrárna měla výst. napětí 230 V, zvláště stará. Tam bych čekal spíše 380 V, 500 V, 660 V apod. 230 V mívají na výstupu menší frekvenční měniče, ale to jsou dosti moderní zařízení.
Jinak takové náhradní řešení by mohlo být požití UPS (onlineového typu) - zvažte, jestli se vám to vyplatí (pro větší výkony jsou to už celkem drahá zařízení).
petr fr:
Elektrárna je v pohodě... repasovaná... výkon nepřekračujeme . Jde ale o to, že tím, že nemá stabilizátor, napětí a proud jsou v přímé úměře, protože výkon je konstatní. Takže, když se třeba termostatem sepne bojler, proud se zvětší a napětí klesne. Když se bojler vypne, napětí zase stoupne. Proto musíme mít stále v systému podpětí, aby se nestalo, že najednou ´termostaty vypnou víc zařízení a napětí nepřekročí 230V.
Frekvence taky není pro pohon bojlerů a přímotopů zásadní... můžeme snižovat a zvyšovat buzení, a tím zvyšovat nebo snižovat otáčky při víceméně konstatním výkonu... ale zatím se 50Hz nezdá nutné, takže udržujeme spíš nižší otáčky.
Výstupní napětí je samozřejmě 380V, ale v jedné fázi je 220V.
Online UPS by bylo řešení, ale právě asi drahé: potřebujeme nějaké improvizované, levné řešení. I třeba jen na několik set W. Třeba použít nabíjeku autobaterií na transformaci na 12V, a pak měnič (prodávají se třeba do kempovacích aut), který mi z 12V udělá 22OV 50Hz...
Chci se ale vyvarovat chyb, například popsané řešení by moc nefungovalo, většina prodávaných měničů má podpěťovou ochranu a pokud napětí klesne pod 12V, zařízení se vypne....
Proto píšu sem - třeba někdo máte s podobnou situací zkušenosti, máte v tom jasno a pod....
díky
Petr
Tomáš Krampe:
Tak isto nie som odborník ako kolega, ale skúsil by som medzi nabíjačku a menič vložiť batériu najlepšie staničnú, ale ak nie je mala by pomôcť aj autobatéria okolo 80-100 Ah, možno aj 2 batérie zapojené paralelne. Tak dostanete v podstate UPS.
Jiří Buben:
Citace: petr fr 31.08.2011, 12:49
... můžeme snižovat a zvyšovat buzení, a tím zvyšovat nebo snižovat otáčky při víceméně konstatním výkonu...
Tak to je pro mě novina. Můžete mi vysvětlit jak změnou budícího proudu regulujete otáčky?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana