Lze ovládat jedno svítidlo ze dvou spínačových obvodů?

<< < (3/5) > >>

Miroslav Revús:
V prípade vypínačov č. 6 je potom zapojenie modifikáciou predchádzajúci ch. Použitie relé bude asi nevyhnutnosťou .

Petr M:
Citace: Miroslav Revús  16.08.2011, 10:51

V prípade vypínačov č. 6 je potom zapojenie modifikáciou predchádzajúci ch. Použitie relé bude asi nevyhnutnosťou .

Relé tam potřeba bude, ale nevidím jediný důvod, proč používat dvě. ZApojení s jedním relé pojede samozřejmě taky, jenom místo S1 a S2 budou dvojice šestek...

Petr Doležal:
Myslím, že další teoretická možnost při:

3. světlo svítí i na tepavé ss napětí
oba obvody jsou napájeny z téhož jističe
dostatečně dimenzované usměrňovací můstky
držák s trubičkovou pojistkou pro ochranu můstku při zkratu na zdroji světla

by byla napájet svítidlo přes můstky (každý na jeden vypínačový obvod),  výstupy z můstků spojit paralelně a přes pojistku na 3.svítidlo. Bylo by to mrňavé, bezhlučné a laciné.
Bastl však na vlastní zodpovědnost.

Miroslav Revús:
Citace: Jan Picka  14.08.2011, 13:08

Tyto dvě skupiny se "dotýkají" na jednom místě, kde mám na pětižilovém kabelu připojené dvě žárovky - každá funguje s jednou skupinou svítidel.

Myslím, že by to šlo bez problémov urobiť s jedným relé umiestneným v nejakej peknej krabičke. Schéma by bola modifikáciou mojej a "žárovky2.png" od p. Lukáše Rotrekla, tak ako to uviedol Petr M.

Jaroslav Hasala:
Spínače č. 2 (dvojpólový) jsou celkem běžný sortiment slušnějších obchodů elektro.
"Objevil" jsem je v době, kdy jsem potřeboval nějak vyřešit ovládání ventilátoru - 2x WC, společný ventilátor (ovládaný přes doběhové relé).
Zadání bylo podobné - pokud se rozsvítilo na kterémkoliv WC, rozběhl se ventilátor. Pomocí spínačů č. 2 to bylo nejjednodušší možné řešení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana