Lze ovládat jedno svítidlo ze dvou spínačových obvodů?
Jan Picka:
U domu mám dvě řady venkovních svítidel, samostatně ovládané odlišnými spínači. První svítidla osvětlují vstup od branky k vchodovým dveřím, druhá skupina osvětluje prostor dvora. Tyto dvě skupiny se "dotýkají" na jednom místě, kde mám na pětižilovém kabelu připojené dvě žárovky - každá funguje s jednou skupinou svítidel. Rád bych sem pověsil jedno venkovní svítidlo s jednou žárovkou, která by bezpečně svítila střídavě nebo současně s oběma skupinami svítidel. Možnosti jsou:
Skupina 1 OFF, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" OFF
Skupina 1 ON, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" ON
Skupina 1 OFF, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON
Skupina 1 ON, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON
pořadí spínání je bohužel libovolné
Rád bych to realizoval zapojením stykačů s vzájamnou blokací přímo do instalační krabice pod svítidlo na zdi (exteriér bezpečně chráněný proti dešti cca 2m podloubím). Můžete mi prosím poradit funkčně (vzhledem k instalaci i minimalisticky) správný stykač a jeho zapojení?
Lukáš Rotrekl:
Prakticky stačí jedno relé s dvěma přepínacími kontakty (případně i jedním, pokud mají obvody stejnou N). Ale u zákazníka bych to neudělal, tudíž to ani nebudu ventilovat do světa. Snad jen, že pokud si s tím nejste schopen poradit sám, tak si na to někoho pozvěte.....
Jozef BABJAK:
Ak som správne pochopil, teraz máte dva svetelné okruhy vedené jedným spločným káblom? Ak áno, korešponduje to s projektom? Patrne so spoločným N? Ak áno, čo sa môže stať, keď N upadne? (Viď združený obvod.) Čo sa môže stať, keď budú tieto dva svetelné okruhy napájané z rôznych fáz? Aby ste si namiesto ovládania relé neurobili v inštalácii kvalitný tvrdý skrat.
Martin H.:
Za podmienky 1 istič, 1 fáza by to šlo aj bez relé.
Jiří Schwarz:
Citace: Martin H. 15.08.2011, 08:51
Za podmienky 1 istič, 1 fáza by to šlo aj bez relé.
Myšlenka krásná. Jen nám prozraďte kdo vyrábí a prodává takový vypínač v provedení, které se běžné používá "pevné elektroinstala ce"?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana