Existuje výjimka z ČSN EN 12464-1 pro osvětlení chodeb a schodišť?

(1/5) > >>

Jan Zdvihal:
,
mám tento problém: Mám nasvítit schodiště a chodbu v budoucím muzeu. Bohužel se jedná o katakomby a v rámci využívání prostoru pro muzeum je předpokládaná nízká intenzita osvětlení. Pokud se budu držet normy ČSN EN 12464-1 tak tyto prostory spadají pod prostory komunikační, tj. chodba 100 lx a schodiště 150 lx.
Lze přiřadit tyto prostory někam jinam, do jiného typu využití? Nebo existuje nějaká výjimka, která říká, že v těchto místech nemusí být taková intenzita osvětlení? Nebo je možné toto "usměrnit" provozním řádem?
 (poklona)  za každou pomoc a omlouvám se pokud jsem správně nedefinoval problém.
Jan Zdvihal

Štefan Beláň:
Citace: Jan Zdvihal  11.08.2011, 13:12

... Nebo existuje nějaká výjimka, která říká,  že v těchto místech nemusí být taková intenzita osvětlení? Nebo je možné toto "usměrnit" provozním řádem?

TO: Zdvihal

Obávám se, že žádná výjimka není,  nebo o ní aspoň nevím. Ono těch 100 lx zase není tak moc. Máte jedinou možnost dohodnout se s hygienou v místě stavby. Možná by se mohlo zhotovit dvojí osvětlení,  jedno s vámi požadovanou intenzitou a doplněné svítidly na dosažení požadované intenzity předepsané normou. Zapínání by bylo dle místního provozního předpisu - to už ale opravdu záleží na hygieně.

Možná by se mohl použít obdobné osvětlení jako je v kinech a divadlech, které svítí trvale během provozu, s využitím nouzového a proti panického osvětlení,  které stejně v těchto prostorách musí být.  :-\

Zdvihal:
Vskutku, napadlo mě využít více světelných okruhů a přiřadit tyto okruhy ke světelným scénám. Naneštěstí se jedná o montáž do starého monolitického tunelu, takže čím méně sekání tím lépe. :( Ale vypadá to, že se tomu nevyhnu. Jen jsem přemýšlel, jak to udělali na jiných místech, kde jsou "temné" prohlídky.

Jan Alin:
Citace: Zdvihal  12.08.2011, 08:18

Jen jsem přemýšlel, jak to udělali na jiných místech, kde jsou "temné" prohlídky.

Většinou to prostě neřešili a udělali jen to na co byly zrovna peníze a to většinou bez projektu.

Jan Zdvihal:
TO: Jan Alin:
Nechápu, jak tohle někomu v dnešní době může projít. Jako projektant si dokážu spočítat správné osvětlení, bohužel v tomto případě to naráží na složitost při realizace a navíc, podle investora je to "zbytečné". Z čehož mi  vstávají vlasy na zátylku.

Myslel jsem si, že by ty prostory šly zařadit dle nějaké jiné normy (kterou neznám) někam jinam.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana