Jak spočítat, zda kabel v podkrovním stropě není moc blízko soustavě hromosvodu?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jiří Schwarz 09.08.2011, 17:38
Mě cosi uniklo.
Starý dům, "nový" hromosvod, okružní vedení, vyvedené na 6 místech, připojeno 6 svodů hromosvodu, v jednom místě napojení svodu hromosvodu je skříňka HOP.
Když se posuzuje dostatečná vzdálenost, dosazuje se do vzorce za l vzdálenost vyšetřovaného místa od nejbližšího místa přípojení na okružní vedení, nebo celá vzdálenost až k HOP?
No myslím, že pokud se udělá ekvip. vyrovnání na patře, tak se vzdálenost počítá od místa vyrovnání potenciálů, pokud se počítá dostatečná vzdálenost od uzemnění základovým zemničem, což je vlastně speciální případ ekvipotenciáln ího vyrovnání, tak se nepočítá délka v základech, ale jen od připojení na pásek... Takže bych to viděl stejně nebo se pletu?
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz 09.08.2011, 17:38
...okružní vedení, vyvedené na 6 místech, připojeno 6 svodů hromosvodu, v jednom místě napojení svodu hromosvodu je skříňka HOP.
Když se posuzuje dostatečná vzdálenost, dosazuje se do vzorce za l vzdálenost vyšetřovaného místa od nejbližšího místa přípojení na okružní vedení, nebo celá vzdálenost až k HOP?
To není buď/anebo, ale je to složitější. Viz obr. C.4 v 62305-3.
Jaroslav Hlava:
(poklona) všem za diskusi. Přečetl jsem si relevantní části Kníšky a příslušné normy a v podstatě jediný prakticky realizovatelný závěr, který jsem z toho mohl pro sebe vyvodit, je ten, že vedení ve stropě se v každém případě musím vyhnout u všeho kromě přívodů ke světlům, které tam bohužel nemohou nebýt, a pro vedení ostatního bude nejépe použít dolní instalační zónu u podlahy.
Dále asi je lépe se tím nezabývat, protože by to vedlo k prakticky nerealizovatel ným závěrům. Velký kovový předmět jako je sádrokartónová stropní konstrukce, která je v šikmině cca 25 cm od kovové střechy oddálit prostě technicky nelze (snad jedině nahradit dřevěnou konstrukcí a obložením palubkami) a pokud by dostatečná vzdálenost (v rockwoolu asi počítaná stejně jako v cihle? ten výběr materiálů v tabulce pro km je v normě vůbec nějak chudý vzhledem k současné paletě stavebních materiálů) měla být pod 25 cm, měl bych z domu spíše klec se samými svody. Pokud bych chtěl být důsledný musel bych i řešit, jak zapojit do LPS piáno, jehož těžká kovová hmota jen jen přes 30 cm zeď vzdálena od kovové střechy v přilehlé nižší části domu, musel bych nechat přemístit elektroměrový rozvaděč, který je již mnoho desetiletí pod nízkou kovovou střechou v předsíni, k níž je také daleko blíže než dostatečná vzdálenost atd. Jsem tedy rozhodně rád, že vím, že u vedení pod střechou hrozí horší nebezpečí než "pouhé" indukované přepětí, ale kompletní splnění všech požadavků normy je v obytném podkroví asi spíše jen věcí sci fi.
Jan Hájek:
Jde to, jen nesmíte trvat na vodivých materiálech ve střeše a stěny nechávat nevodivé.
Nebo můžete udělat izolovaný hromosvod za pomoci vodiče HVI, je to levnější než dodělávat vodivé stěny.
Nebo se na to vykašlat a mít za bouřky připravené evakuační zavazadlo, nebo jí přestát v autě, pak jsou výhodou levnější automobily, které mají karoserii z kovu a ne kompozitů. ;)
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 10.08.2011, 23:02
Nebo se na to vykašlat a mít za bouřky připravené evakuační zavazadlo, nebo jí přestát v autě, pak jsou výhodou levnější automobily, které mají karoserii z kovu a ne kompozitů. ;)
To by se v autech pak musel sejít prakticky celý národ, jako vtip dobré ale jinak?? Já bych zas tolik nestrašil, zní to pak nevěrohodně :) .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana