Fotovoltaické elektrárny na velkých střechách, volných plochách a jejich ochrana před bleskem
IM:
Citace: Zdenek Hejčl 08.08.2011, 23:44
Řečnická otázka: Jak pojmenovat jednoduše svodič bleskových proudů?
Bleskojistka, to už zde přece bylo. Jde pouze o představu, že je v modulovém provedení.
Zdenek Hejčl:
To Milan Illek:
Dobře, opravuji: jímač bleskových proudů a celou soustavu jímacího zařízení. ;)
To je od nejvyššího bodu střechy až po uzemnění.
Ano také jsem zažil v blízkosti několik úderů blesku, třeba na Slovensku ve Slovenském ráji. Zastihla nás bouřka na Čertově sihoti , už jen kousek od kempu na Kláštorisku. Zalezli jsme pod nízké smrčky a počkali až to přejde. Prásklo blízko nás tak 200m, rána jak se patří. Pak jsme došli na místo úderu a mohutný smrk byl zasažen asi v 1/3 vytrhané dřevo z kmenu a výboj se rozptýlil po kořenech asi tak 10 metrů, podle vytrhaných kořenů ze země.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Illek 09.08.2011, 23:19
Bleskojistka, to už zde přece bylo. Jde pouze o představu, že je v modulovém provedení.
Já mám nějak zafixováno, že bleskojistka obsahuje jiskřiště (což svodič bleskových proudů nutně nemusí).
SMILEK:
Citace: Jan Hájek 09.08.2011, 14:45
Depa, u stromů je důležitá vlhkost tedy kde proudí živiny. U listnatých je to většinou pod kůrou u jehličnatých dřevem.
Proto je na většině fotek jehličnan rozmetán a listnatý strom oloupán.
S tím lze v zásadě souhlasit. Tady jsou dvě zmenšeniny toho, co jsem popsal výše ;)
Jan Hájek:
Citace: Milan Illek 09.08.2011, 23:19
Bleskojistka, to už zde přece bylo.
No jo, ale když jsme u toho rozebírání, jak může jistit blesk, když se zapálí, jakmile se objeví?
PS: Bleskojistka v běžné terminologii označuje : Plynem plněné jiskřiště pro malá napětí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana