Fotovoltaické elektrárny na velkých střechách, volných plochách a jejich ochrana před bleskem

<< < (7/10) > >>

Jan Hájek:
Pěkný případ, byla by ještě informace z které strany byl směr větru?

Jan Hájek:
Citace: Milan Hudec.  09.08.2011, 14:42

Skinefekt.

Depa, u stromů je důležitá vlhkost tedy kde proudí živiny. U listnatých je to většinou pod kůrou u jehličnatých dřevem.
Proto je na většině fotek jehličnan rozmetán a listnatý strom oloupán.

Milan Hudec:
Citace: Jan Hájek  09.08.2011, 14:45

Depa, u stromů je důležitá vlhkost tedy kde proudí živiny. U listnatých je to většinou pod kůrou u jehličnatých dřevem.
Proto je na většině fotek jehličnan rozmetán a listnatý strom oloupán.

Pokud je správná moje úvaha, že blesková plasma má nějaké pásmo vlnové délky, nemusí být pro něho každá délka svodu lákavá?

Rozmahel Vladimír:
Směr větru nevím, u nás převládá západní proudění, to je přibližně opačná strana poškození stromu, fotil jsem až za dva dny, u bouřky jsem nebyl. Stran větrů taky nevím, ale asi to bylo na pováženou, protože rozhodčí zápas přerušil.
  :D
Každý strom je živen mízou - lýkem, to je tzv. podkorní pletivo. Rozmetání jehličnanu bych sváděl spíše na to, že oproti listnáči koření velmi mělce a tudíž je jako zemnič asi horší, navíc smůla dobře hoří a asi i zplynuje.

Ta slouplá kůra je spíš roztržena párou vzniklou průchodem výboje. Při loupání asi zazněl hrom.  :D

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec.  09.08.2011, 14:52

Pokud je správná moje úvaha, že blesková plasma má nějaké pásmo vlnové délky, nemusí být pro něho každá délka svodu lákavá?

Nejsou všechny blesky stejné, ale máme-li se dopustit nějakého odhadu, můžeme asi vyjít z normalizovanéh o tvaru bleskové vlny. Tzn. náběžná hrana 10 μs - z toho mi vychází, že by maximum spektrální hustoty mohlo být někde kolem 50 kHz, čili čtvrtvlnná délka ve vakuu 1,5 km.
Reálně se vyskytující svody bývají myslím běžně mnohem, mnohem kratší.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana