Fotovoltaické elektrárny na velkých střechách, volných plochách a jejich ochrana před bleskem

<< < (9/10) > >>

IM:
Měl jsem na mysli to, že by do oblasti přepětí bylo vhodné zavést jasné a výstižné slovní pojmenování jednotlivých stupňů.
(místo těch B,C,D, SPD1,2,3, SPD1+2 atd.) Každý používá něco jiného. Když chcete zjistit o co jde, je třeba katalog. Také si myslím, že obchodní název nemusí nutně vystihovat fyzikální podstatu. To je prostor pro firmy v oboru (Dehn?).
Názvy jako Dehnventil, Dehnblock atd. slovně vůbec nic nevystihují, o to hůř u dalších výrobců, kde jsou pouze kombinace písmen a čísel.

Jan Hájek:
Platí ČSN EN 61643-11 s označením SPD typ 1, SPD typ 2 a SPD typ 3. To také důsledně uvádíme.

Označení B/C/D bylo dříve přebíráno z Německé VDE, která již ale léta neplatí.
Na výrobcích se ještě vyskytuje, stejně jako Class I/II/III což je označení dle IEC určené mimo státy sdružené v CENELEC.
Označení kombinovaný svodič, B+C+XX ,  nebo 1+2+XX či I+II, není normativní a jedná se obchodní označení. Pokud jsme ho v letáku jednou vypustili, neustále někdo volal, jestli je to kombinovaný svodič.

V katalogových listech nyní uvádíme, že se jedná o svodič splňující požadavky kladené na SPD typ 1, SPD typ 2, SPD typ 3.

Co se týká obchodních názvů produktů, jsme na tom stejně jako AEG s Foen, Electrolux s Lux, DuPont s Teflon a Freon.
Kdo je první tak vtiskává novince svoje jméno.

janhercik:
Také si dovolím jeden příklad zásahu bleskem
29.5.2011(nebo 30.5) v odpoledních hodinách bouřka se silným dlouhotrvající m přívalovým deštěm, osobně jsem viděl zásah blesku do břízy nad svým pozemkem (nějakou dobu jsem měl dobře zalehlé uši  :) )
Bříza byla na mírném svahu, ale zdaleka nebyla nejvyšší, je uprostřed seskupení listnatých stromů, pod svahem jsou již dokončené jednopatrové novostavby (dosahující cca poloviční výšky stromů). Po zásahu se z kmene kouřilo, strom má od 1 do 3 metrů nad zemí oholenou a rozmetanou kůru a malou prasklinu viditelnou po celém odhaleném kmeni snad až do koruny. Jsem zvědavý, zda přežije zimu.
U dvou sousedů byly po této bouřce nefukční satelity.

Rozmahel Vladimír:
Zajímavé, pokud jsem viděl stopy po blesku na stromech, byly vždy odshora až dolů.  :-\
Poptávka výše, na směr větru, byla ironie.  (dance)

Jan Hájek:
Citace: Rozmahel Vladimír  11.08.2011, 09:13

Poptávka výše, na směr větru, byla ironie.  (dance)

Ne nebyla, zajímalo mne ze které strany se přiblížil nabitý mrak, jestli v tomto případě platil zjednodušený model dvou desek kondenzátoru.
Nebo moje z praxe okoukaná teorie kanálu vodivějšího vzduchu, co se odpařoval z hrací plochy hřiště, i pak hraje velkou roli, dle mého osobního názoru nepodpořeného žádnou normou či studií, jak se tento , ,komín,,  vychýlí. Ti co zažili bouřku na táhlém svahu řeky ví o čem je řeč.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana