Jak ochránit pc před elektromagnetickými vlnami?
Fill:
Zajímalo by mne zda je možné ochránit pc a diskové pole před el. indukcí, při které by na vodivých součástech vznikalo nebezpečné a nechtěné napětí. Jestli je to možné, tak jak provést tuto ochranu?
Jiří Schwarz:
Z formulace dotazu není jasné, co přesně vás zajímá.
Elektromagneti cé pole, indukce,... - právě proto je PC provedeno tak, aby se vlivy minimalizovaly, HDD je zpravidla ve "Farradyově kleci", ...
Nebezpečné napětí:
- napájení je řešeno "tradičně" jako u jiných spotřebičů ochranou podle léty ověřených pravidel, stolní PC, servery,... automatickým odpojním od zdroje v případě izolační závady, u notebooku je to bezpečné malé napětí SELV nebo PELV, při napájení ze sítě buď jako stolní PC nebo "dvojitá izolace"
- porty COM, USB, LPT,... mají nějaké ochrany, které by měly omezit vliv přepětí, které se dá na těchto portech předpokládat
- LAN sítě - ethernet - to se tu právě řeší v jiné diskusi (kabel UTP) jak je to s galvanickým oddělením.
Fill:
,
omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Zajímá mne elektromagneti cká indukce(doufám, že jsem to pojmenoval správně)při ní by se mělo objevit napětí na kovových součástkách. Nebezpečným napětím jsem myslel napětí které by takto vzniklo a mohlo by poškodit data.
Fuk Tomáš:
Přesto je otázka položena příliš obecně, takže
1) odstranit zdroj toho elmg. vyzařování
2) odstínit elmg. vyzařování vhodnou přepážkou/překážkou
3) ochránit vývody citlivého zařízení přepěťovými ochranami
Konkrétní řešení záleží na tom, o jaké konkrétní zařízení v jakém konkrétním prostředí se jedná, jak je provedena kabeláž a jaké je frekvenční a energetické spektrum rušivých polí, jak je provedena ochrana před bleskem a přepětím.
Touto problematikou se mj. zabývá celý podobor elektrotechnik y - EMC - tak zde nehledejte jednoduchý a všeobecně použitelný návod.
Fill:
,
(poklona) za odpovědi.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana