Odpojujete ze zásuvky spotřebiče při odchodu z domu?
Jaroslav Hasala:
Co se týká varné konvice, na žádost zákazníka jsem už několikrát dělal speciální ovládanou zásuvku.
Zapojení je velmi jednoduché - vedle zásuvky je tlačítko (s kontrolkou), které ovládá časové relé, něco na způsob schodišťového automatu - po stisku tlačítka je zásuvka po nějakou (nastavitelnou) dobu zapnutá. Ohřátí plné konvice 2l/2000W trvá obvykle kolem 3 min, nastavená doba je o něco delší.
Bylo umístěno vždy v kuchyňce pro zaměstnace, konvice byly dost vytížené, z blíže nespecifikovan ých důvodů se obvykle používaly no-name výrobky z monstrmarketů kupované v "akci" za pár stokorun (pár = 2), konvice obvykle nevydržely déle jak půl roku, spíše méně.
V tomto provozu, při tomto zatížení a typu používaných výrobků mi dané řešení přišlo celkem rozumné a oprávněné.
Mě osobně už se také stalo, že došlo k poruše konvice, zde tedy zareagoval bezpečnostní (nevratný) termostat, který konvici odpojil. Ovšem došlo k zdeformování plastového podstavce a také samotné konvice, takže byla nepoužitelná. A nebyla to zrovna levná konvice (pořizovací cena cca 2000 Kč), od poměrně renomovaného výrobce domácích spotřebičů, v provozu asi půl roku.
S reklamací jsem napoprvé neuspěl, v prodejně se mi vyloženě vysmáli, po krátkém dialogu s vedoucím prodejny, "zamachrováním" odbornými znalostmi a lehkém vyhrožování mi byla konvice vyměněna za nový kus, který bez problémů slouží doposud (asi 5 let).
Peter_svk:
Mohli by byť štandardom zásuvky so vstavanými vypínačmi ako je to napríklad v Británii. Človek by si vypol, čo potrebuje a zbytočne by zásuvky mechanicky neopotrebúval.
Václav 3:
Rychlovarné konvice jsou hlavně požárně nebezpečné všechny, značkové nebo no-name. Používají stejné konstrukční prvky - tzv. kostky, ve kterých je zkombinované provozní i poruchové odpínání, mechanismus spínače, kontakty k top. tělesu i přívod sítě a ev. výstup na kontrolku. Vše je namačkáno do malého prostoru a přehřívá se vlivem ohřátého tělíska i vlivem procházejícího proudu, který je okolo 10A, takže spolehlivost a trvanlivost je malá, některé kontakty převádí proud jen přitlačením vlastní pružiností, jinde jsou sice vinuté pružinky, ovšem zase trpí okolní plast, takže vše je to taková hračka na chvíli.
Ve Velké Britanii a jejích některých bývalých koloniích mívají zásuvky se spínačem, ale moc to nepoužívají. U nás lze naimitovat totéž např. 16A verzí spínače Tango a zásuvky ve spol. rámečku.
Jaroslav Hasala:
Varianta s vypínačem byla také zvažována a dokonce i zkušebně použita, ale nefungovalo to, vypínač se zapnul, ale už nevypnul ... :)
Lidé jsou prostě nepoučitelní a nenapravitelní, je to podobné jako : Kdo nechal rozsvíceno na WC ??
Z těchto důvodů bylo použito tlačítko + časové relé.
Doma by to mohlo fungovat jen s vypínačem, ale na pracovišti, kde je 20 a více osob to nefunguje, věřte mi ... ;D
Václav 3:
Nemusí být dvacet zaměstnanců, stačí dvě děti!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana